På onsdagen invigdes Sveriges första direktförgasningsanläggning i Piteå. Det är en anläggning som gör det möjligt att omvandla skogsbränsle till gas som sedan kan förädlas till drivmedel. Detta gör att efterfrågan på grot – grenar och toppar – ökar ytterligare.
– Detta är en fantastisk teknik för oss skogsägare. Avsättningen för skogsbränslet ökar och därmed värdet på det vi tar ut i form av biobränsle från gallring och avverkning, säger Ann-Britt Edfast, FoU-chef i Sveaskog, som är med och finansierar pilotanläggningen.
Förgasaren ska i liten skala kunna omvandla skogsrester, i form av hyggesavfall, till en gas som sedan kan nyttjas för att framställa till exempel biodrivmedel.
– Direktförgasning är en teknik som ligger i forskningens framkant och som utvecklas ytterligare på universitet och tekniska högskolor runtom i landet. För oss blir det ett test på hur effektivt man kan förvandla biomassa till drivmedel, säger Magnus Marklund, forskningsledare på ETC i Piteå.
Bakom satsningen står förutom Sveaskog även Smurfit Kappa, IVAB (Infjärdens Värme AB) och ETC, energitekniskt centrum i Piteå. Anläggningen är byggd av IVAB och har därför döpts till IVAB-förgasaren.
– Det handlar om att hitta den absolut kortaste vägen från skog till ett kommersiellt gångbart drivmedel. En tänkbar framtida produkt är BioDME, som är ett helt nytt förnybart och klimatneutralt bränsle, säger Per Westerberg, projektledare på IVAB
Budgeten för hela projektet ligger på 25 miljoner kronor och anläggningen har tagit ett år att bygga.