Det kommer att ta tid att stabilisera läget vid den norska oljeplattformen Gullfaks C i Nordsjön - men någon risk för en okontrollerad utblåsning är det inte, hävdar Statoil.
Det kommer att ta tid att stabilisera läget vid den norska oljeplattformen Gullfaks C i Nordsjön - men någon risk för en okontrollerad utblåsning är det inte, hävdar oljebolaget Statoil.
Personalen på Gullfaks C evakuerades i torsdags sedan plattformen riskerat att drabbas av samma problem som BP-ägda Deepwater Horizon - den olycka som gett upphov till ett omfattande oljeläckage i Mexikanska golfen.
På Gullfaks C evakuerades 89 personer i personalen. Omkring 140 anställda lämnades kvar på plattformen för att lösa situationen och det var på söndagen inte aktuellt att evakuera fler.
Det problem som uppstod var att en av två säkerhetsanordningar som ska skydda mot okontrollerade flöden av olja och gas slutade fungera. Då hade en plötslig tryckändring i borrhålet just inträffat och meningen var att trycket skulle stabiliseras med borrslam av tyngre vikt.
- Det är en allvarlig situation. Det finns en stor risk för en olycka om de förlorar kontrollen över den sista säkerhetsanordningen, förklarade Inger Anda, presskontakt vid tillsynsmyndigheten Petroleumstilsynet.
På söndagen uppgav Statoil att det kommer att ta tid att normalisera trycket, men talesmannen Geir Gjervan beskrev situationen som "stabil och trygg". Den ena av två säkerhetsanordningar mot okontrollerad utblåsning, en "bop" (blow-out preventer), fungerar som den ska.
Förtroendet för Statoil har dock fått törnar. Det är tredje gången på ett halvår som det uppstått gasläckage och tryckförändringar vid Gullfaks C - och Statoil valde att inte informera Petroleumstilsynet om den andra händelsen, som inträffade den 30 april.
- Vi gillar inte att hitta händelser som är belagda med varselplikt som man inte tycks ha informerat om, sade Inger Anda till norska TV2 i fredags när saken blev känd.
Från Statoils sida avvisar man kritiken och anser att händelsen den 30 april inte var informationspliktig; den ska ha varit av mindre allvarlig grad, eftersom den lämnade två säkerhetsbarriärer intakta, säger informationschefen Gisle Johanson.
Frederic Hauge, som leder miljöorganisationen Bellona, godtar inte den förklaringen:
- Tre allvarliga händelser på kort tid visar att Statoil inte har koll, säger han.
TT