Arbetsmiljöverket fokuserar på tillverkningsindustrin

Maskiner, verktyg, truckar, kemikalier och påfrestande arbetsställningar i bullriga och dammiga lokaler är vanliga orsaker till olyckor och sjukdomar inom tillverkningsindustrin. Arbetsmiljöverket genomför därför under 2010 drygt 2 000 inspektioner för att se till att dessa företag kommer igång med ett systematiskt arbetsmiljöarbete som förebygger skador i jobbet.

Åren 2005-2009 anmäldes totalt 144 000 arbetsolyckor i landet. 36 000 av dessa, eller en fjärdedel, inträffade inom tillverkningsindustrin. 80 procent av de olycksdrabbade var män. Under samma femårsperiod anmäldes 15 000 arbetssjukdomar inom tillverkningsindustrin, av vilka en tredjedel drabbade kvinnor och två tredjedelar män.  Tillverkningsindustrins andel av inrapporterade arbetssjukdomar uppgick även den till en fjärdedel.

Det är tillverkningsföretag inom stål och metall, papper och pappersvaror, plast, gummi, trä, livsmedel och fordon med flera som inte blivit inspekterade efter 2007, som nu får besök. Till övervägande delen handlar det om mindre företag med högst tio anställda.

─ Vi kommer att titta på de faktiska arbetsförhållandena, säger avdelningschef Gunnel Crona vid Arbetsmiljöverket.  Har de undersökt riskerna i sin verksamhet? Har man vidtagit några förebyggande åtgärder för att undvika att någon kommer till skada? Ser man till att arbetstagarna vet hur arbetet ska kunna utföras på ett säkert sätt? Självklart ska vi också påpeka vinsterna med ett bra arbetsmiljöarbete. De små företagen är ofta sårbarare och klarar sämre av sjukfrånvaro. Produktionen påverkas negativt. Om någon råkar ut för en allvarlig olycka, kan det vara både dyrt och svårt att hitta en fullgod ersättare.