Motståndet mot Arctic Papers bud på Rottneros är alltjämt hårt bland vissa Rottnerosaktieägare och mycket talar för att bolaget inte kommer att nå den gräns på 90 procent som krävs för att begära tvångsinlösen av resterande poster. Det hindrar dock inte Arctic från att gå vidare med budet. Någon ändring av villkoren i övrigt planeras inte.
Det säger Arctic Papers ordförande Olle Grundberg till Nyhetsbyrån Direkt.
"Vi tror att vi kan tillgodogöra oss det mesta av synergierna även om vi inte når 90 procent. Vi går vidare även med 75-80 procent, men givetvis är det bästa om vi får full kontroll", säger Olle Grundberg. Därmed flaggar han för att bolaget kan komma att frångå villkoret om 90 procents anslutning.
Så det är inte aktuellt att ändra övriga villkor i budet?
"Absolut inte, det vore bara en missgärning. Vi har inte hittat något som får oss att ändra åsikt", säger han.
När budet presenterades sades det vara värt 2:30 kronor per Rottnerosaktie. Sedan dess har dock kursen på Arctic Paper, som är noterat på Warszawabörsen, fallit rejält, varför värdet för närvarande inte uppgår till mer än cirka 2:00 kronor.
Nyhetsbyrån Direkt har talat med ägare som tillsammans kontrollerar cirka 15 procent av Rottnerosaktierna och som i dagsläget bestämt motsätter sig budet. Från Arctics sida råder ingen tvekan om affärens kvaliteter.
"Vi tycker att det här är ett väldigt bra förslag, både för Rottneros och för Arctic", säger Olle Grundberg och upprepar att de väntade synergieffekterna på 80 miljoner kronor årligen om något är tilltagna i underkant.
Enligt Arctic Paper gynnas båda bolagen också av att en kombination av dem skulle bli mindre känslig för svängningar i massa- och papperspriser, samtidigt som exponeringen mot valutakursrörelser reduceras. Dessutom är det en fördel att ingå i en större företagsgrupp, när det kommer till förhandlingar med banker eller aktiemarknad, menar Olle Grundberg.
Arctic Paper bjuder 0,1872 aktier i Arctic för varje aktie i Rottneros, enligt de villkor som offentliggjordes den 7 november. Hittills har ägare med 28,7 procent av aktierna sagt sig acceptera förslaget, varav 20,2 procent utgörs av Arctics huvudägare Nemus Holding. Utöver Nemus har alltså bara Danske Bank och DNB, med tillsammans 8,5 procent, sagt ja.
Flera av de Rottnerosägare som Direkt talat med är kritiska till att budet kommer när aktiekursen är nedtryckt, men då de yttre förutsättningarna för bolaget ser ut att förbättras.
"Att kursen är så låg hänger samman med bolagets tidigare problem och med stora skattemässigt motiverade försäljningar inför årsskiftet. Nu stiger massapriserna, Rottneros är nästan skuldfritt och kostnaderna är under kontroll.
Jag tror att det finns förutsättningar för en väsentligt högre kursnivå nästa år", säger en medelstor ägare.
"Jag förstår inte argumentet. Menar de att just de har gjort rätt bedömning och alla andra fel? Att marknaden värderar aktien felaktigt?", frågar sig Olle Grundberg.
Ägaren ifrågasätter också om Arctics styrelseordförande, alltså Olle Grundberg, som dessutom är valberedningens ordförande i Rottneros, borde sitta kvar på sin post. Även Rottneros ordförandes oberoende ifrågasätts.
"Jag anser att de två inte företräder alla Rottneros aktieägares bästa", säger han.
Även detta avvisas bestämt av Olle Grundberg.
"Rottneros ordförande Kjell Ormegard är i högsta grad oberoende och detsamma gäller för åtminstone tre ledamöter till. Om något har vi (Arctic) gått för långt i att inte ha en starkare representation i styrelsen", säger han.
En annan huvudinvändning är att Arctics finansiella situation är sämre än Rottneros ställning och att Arctic därför köper sig stabilitet på Rottneros bekostnad.
"Köparen är alldeles för svag. Den här kombinationen gynnar bara den köpande parten. Jag tänker inte stödja budet", har en av de större ägarna tidigare sagt till Direkt.
En felsyn, menar Olle Grundberg.
"Det sammanslagna bolaget skulle få en helt annan utdelningskapacitet än Rottneros har på egen hand. Det förvånar mig att ingen uppmärksammat det", säger han.
Sedan tidigare är det känt att Skagen Fonder, näst störste ägare i Rottneros efter Nemus, inte avser att säga ja till budet.
"Vår bedömning är att det här inte är ett attraktivt erbjudande. Vi kommer att tacka nej", har Skagens förvaltare Ole Söeberg förklarat för Direkt.
Swedbank Försäkring, med 3,1 procent av aktierna, har valt att inte ta ställning i ärendet, då investeringen är gjord av bolagets försäkringstagare inom dessas depåförsäkringar, kommenterar en talesman för bolaget.