BP får rekordböta för oljekatastrof

BP har gått med på att betala 4,5 miljarder dollar i en uppgörelse med amerikanska staten kring oljekatastrofen 2010. Samtidigt riskerar två platschefer på BP åtal för vållande till annans död.

Explosionen på oljeriggen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen i april 2010 dödade elva anställda och blev början på 87 dygns massivt oljeläckage från djuphavskällan Macondo.

Uppgörelsen mellan oljebolaget, där svenske Carl-Henric Svanberg är styrelseordförande, och den amerikanska staten nåddes på torsdagen, meddelar BP. Oljebolaget erkänner sig skyldigt till ett 15-tal åtalspunkter.

Summan på 4,5 miljarder dollar inkluderar det högsta bötesbeloppet hittills i ett brottmål i USA, nära 1,3 miljarder dollar, samt ersättning till bland annat Nationella fonden för fisk och djurliv. Tidigare rekordet stod Pfizer för, som fick böta 1,2 miljarder dollar 2009.

BP har redan betalat över 23 miljarder dollar för bland annat upprensning och ersättning till fiskare och andra samt har ytterligare tolv miljarder dollar öronmärkta för utbetalning. Detta har finansierats genom att företaget sålt tillgångar till ett motsvarande värde.

Wall Street-analytiker menar att uppgörelsen gör att BP åter kan ägna sig åt att fokusera på sin verksamhet.

Samtidigt hävdar New Orleans-tidningen The Times-Picayune att två platschefer på BP riskerar åtal för olyckan. Platscheferna Robert Kaluza och Donald Vidrine, som inte såg till att oljekällan Macondo stängdes av trots att tester visat att det förelåg fara, misstänks för vållande till annans död till följd av att dödsoffer krävdes vid explosionen. Tidningen uppger att beslut om åtal har fattats av en åtalsjury.

Kaluza och Vidrine var de högst ansvariga på plattformen vid katastrofen. Även i BP:s egen granskning har det framkommit att de två begick misstag.

En tredje BP-chef, David Rainey som var biträdande chef för utvinningen i Mexikanska golfen, anklagas för att ha försett den amerikanska kongressen med oriktiga uppgifter om utsläppets storlek när katastrofen var ett faktum.

(TT-Reuters)

 

FAKTA: 87 dygns oljeutsläpp

Explosionen på oljeriggen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen den 20 april 2010 dödade elva anställda och blev början på 87 dygns massivt oljeläckage från djuphavskällan Macondo.

Enligt USA:s regering läckte 4,9 miljoner fat olja ut, vilket gör det till den värsta oljeolyckan till havs i USA:s historia.

Huvudägaren, den brittiska oljekoncernen BP, har gjort upp ekonomiskt med flera parter under åren som gått.

Företagets börsvärde halverades under dramat.

Styrelseordförande Carl-Henric Svanberg var en av de chefer inom BP som hamnade i blåsväder efter katastrofen.
(TT)