Swedspan investerar i Slovakien

Christian Schwarz, vd för Swedspan Group vid byggstarten av den nya fabriken i Malacky, Slovakien. Foto: Swedspan

Swedspan investerar stort i sin fabrik i Malacky, Slovakien. När den nya fabriken står klar ska dess presslinje kunna producera 375 000 kubikmeter av lågvikts- och energibesparande spånplattor årligen. Fabriken beräknas vara färdig att tas i bruk under senare halvan av 2013.

Den nya fabriken byggs i anslutning till Swedspan Slovakias existerande fabrik i Malacky. - Detta investeringsbeslut följer företagets strategi: träbaserade lättviktspaneler är möbelindustrins framtid och Swedspan siktar på att bli specialister på marknaden. Den nya Malacky-fabriken tar oss ett steg närmare det målet, säger Christian Schwarz, VD för Swedspan Group.

Den nya fabriken gör det möjligt för Swedspan att möta IKEA:s ambitiösa produktionsmål och även andra kunders önskemål. Det tyska företaget Vyncke Energietechniek kommer att leverera energiplantor baserade på biomassaresurser. Energiplantorna kommer att ge het gas som ska användas som energi i fabrikens olika moment. Detta kommer att hjälpa till att reducera fabrikens koldioxidutsläpp.

Den nya produktionsenheten innebär att man kan ersätta de gamla och omoderna maskinerna, som hittills används för tillverkning av spånplattor. Man kommer också att kunna öka produktionen avsevärt, man kommer att ha en kontinuerlig presslinje med en beräknad produktion av 375 000 kubikmeter spånskivor per år, främst åt IKEA.  Det är en sökning om 130 procent jämfört med den gamla fabrikens produktionskapacitet. IKEA-gruppen har både en fabrik för möbeltillverkning och en för förpackning av skruvar och tillbehör för möbelmontering i området.

Närheten mellan fabrikerna innebär att man inte behöver använda resurser för långa transporter. Något som sparar både pengar och miljö. En bidragande orsak till företagets stora satsning på den nya spånfabriken. Dessutom har man nära till IKEA:s samarbetspartners i Österrike, Ungern och Tjeckien.

Swedspan ägs av IKEA-gruppen och deras spånplattor används bland annat till IKEAs möbeltillverkning. Spånfabriken har funnits i Malacky sedan 2001 och köptes av IKEA-gruppen 2009. Bygget av den nya fabriken är i full gång. Man räknar med att kunna installera utrustningen under våren 2013 och att fabriken tas i bruk under hösten samma år.

FaktaSwedspan International siktar på att bli koldioxidneutrala inom fem år enligt företagets ”gröna agenda”. Man beräknar en försäljning om 340 miljoner euro för 2012. Swedspan International har närmare 1 000 anställda, fabriken i Slovakien sysselsätter omkring 130 personer.