Gazprom och GE i gigantiskt skattefiffel

Skatteparadiset Luxemburg. Foto: Wikipedia/AEGEE

Även om det vid första anblick inte verkar existera många likheter mellan den privatägda amerikanska vindturbintillverkaren General Electric och det ryska statsägda olje- och gasbolaget Gazprom, så har båda företagen en sak gemensamt.

De båda är redo att gå en lång väg för att kunna betala så lite skatt som möjligt.

Sent på onsdagskvällen den 5 november offentliggjorde massmedia i 26 olika länder ett omfattande dokument från ledande revisions- och konsultföretaget PWC, en avslöjande rapport, som visar att ett stort antal företag från hela världen har utnyttjat smarta skatteknep med hjälp av bolag i Luxemburg. Bland de många företagen finns även både Gazprom, Ikea och GE.

Enligt PWC, har dessa företag i samarbete med luxemburgiska skattemyndigheter varit i stånd att kanalisera vinster via andra utländska företag och betala mellan 1 och 0,03 procent i skatt i de länder där omsättningen har ägt rum. Skattefusket har lett till stor indignation bland EU-ländernas skatteexperter och politiker.

Danske EU-parlamentarikern Jeppe Kofod (S) tror att EU-kommissionens nye ordförande, luxemburgaren Jean-Claude Juncker, kan bli av med jobbet om det visar sig att denne känt till att Luxemburg hjälpt företag i Danmark och andra EU-länder att minska skatten.

Kofod kräver besked av Juncker, som tidigare var premiärminister i Luxemburg.

– Vi behöver tydliga garantier från Junckers sida att han inte har varit involverad i eller involverat sitt land i olagligheter. Kan han inte leverera det är han olämplig som chef för kommissionen, säger Jeppe Kofod till nyhetsbyrån Ritzau.

Källa: ARD – Tysk TV