Säkerheten är första prioritet hos gruvbolagen och konstigt vore det annars med en så komplex och riskfylld miljö. Det man framförallt jobbar med är att implementera ett säkerhetsmedvetande hos personalen – oavsett om de är anställda i det egna bolaget eller entreprenörer.
Gruvor har traditionellt utpekats som extremt farliga arbetsplatser där folk blir offer för ras, sprängningar och dammpartiklar som skadar lungorna. På vissa håll i världen är det fortfarande så men i uppe i Sverige har man länge arbetat med att trygga säkerheten i arbetsmiljön. På senare år – i takt med att intensiteten i arbetet höjts i gruvorna – har även säkerhetsarbetet intensifieras. Hos de gruvbolag som Nordisk Industri tittat närmare på, LKAB och Boliden, är en minskning av antalet olycksfall högsta prioritet - samma prioritet som produktionen alltså. Båda bolagen strävar efter att minska antalet olyckor ned till noll, inga alls.
– Alla som arbetar i gruvan ska ha en beredskap och en hög riskmedvetenhet berättar Lars-Ola Särkimukka som arbetat länge med arbetsmiljö och säkerhet inom LKAB, numera som sektionschef för mätteknik.
Säkerhetskörkort
LKAB:s säkerhetsarbete innebär bland annat obligatoriska utbildningar, information och att göra säkerhet till en naturlig del av det dagliga arbetet. Målet är att höja medvetenheten, förändra attityder och riskbeteenden och att skapa en säkerhetskultur mot det långsiktiga målet noll olycksfall.
Innan man får jobba i Bolidens eller LKAB:s gruvor krävs att man genomgått en grundläggande säkerhetsutbildning hos SSG som kallas SSG Entre.
– De släpps över huvud taget inte in i gruvan utan det här kortet, säger Mauritz Magnusson på LKAB information.
Säkerheten först
Centralt i LKAB:s säkerhetsarbete är skyddsronder, tillbudsrapportering och ”Säkerheten först”, som bolagets säkerhetsarbete kallas internt. Det startade redan 2006 och går ut på att minska antalet olycksfall genom förändrade beteenden och attityder till säkerhet. Inom ”Säkerheten först” ingår numera ”Ordning & Reda” som är en bas i säkerhetsarbetet där man använder en Ordning & Reda-tavla som alla ska känna igen. Där kan medarbetarna se hur arbetet är upplagt på just den arbetsplatsen och därifrån utgår Ordning & Reda-arbetet med allt vad innebär i arbetsmiljötänk, riskmedvetande och så vidare.
Vid skyddsronderna studeras avvikelser och skador på maskiner och i den fysiska miljön.
Tillbudsrapporteringen består av att händelser eller förhållanden som skulle kunna leda till olyckor ska rapporteras in som tillbud.
Säkerhetsarbetet inom Boliden är mycket snarlikt LKAB:s. Där poängterar man också vikten av att höja medvetenheten så att riskmoment rapporteras innan de blir till verkliga tillbud.
Risker i gruvan
De största riskerna i gruvor är fallande sten, tung trafik och hårt trafikerade vägar, fall
från hög höjd samt ibland en hög stressnivå. Andra betydande risker är spränggaser och då främst kolmonoxid, dieselavgaser, damm, belastningsskador för maskinförare, otillräcklig eller bländande belysning samt hörselskadligt eller kommunikationsstörande buller.
Samtidigt är de vanligaste olyckorna inte särskilt gruvspecifika utan det rör sig om folk som halkar och vrickar foten, klämmer sig i en lucka, springer in i en kabelstege, slinter med skiftnyckeln – i stort sett allt som kan hända på vilken industriarbetsplats som helst.
Ny teknik och rutiner
Liksom LKAB har även Boliden antagit en nollvision för olycksfall i arbetet. Och i fjol hade olycksfallsfrekvensen gått ner till 4,9 per miljon arbetade timmar från 8,2 olycksfall per miljon arbetade timmar 2010. Att olyckorna minskat beror delvis på investeringar i ny teknik men framförallt att hålla på rutiner och ständigt påverka attityder kring säkerhet liksom att ledarskapet på plats fungerat bättre. I genomsnitt har Bolidens nio operativa enheter haft nio olycksfria månader i fjol.
LKAB kan också visa en kraftigt minskad olycksfallfrekvens där man utgår från det interna måttet ”olycksfall med frånvaro” vara 49 sådana fall registrerats för hela LKAB-koncernen under 2011. Det är en minskning med 36 procent mot föregående år.
Bergsförstärkning
– I år har vi haft en olycka som medfört frånvaro. Det var en kille som fick betong i ögat i samband med bultning, säger Peter Söderman som är vd för LKAB Berg & Betong som är ett helägt dotterbolag till LKAB.
LKAB Berg & Betong sysslar bland annat med den viktiga uppgiften att förstärka berget.
Det behövs eftersom bergrörelser kan orsaka sprickbildningar, ras och andra riskfyllda situationer. LKAB Berg och Betong tillverkar runt 180 000 kvadratmeter sprutbetong för berg-förstärkning varje år i LKAB:s underjordsgruvor. Man ansvarar även för driften av LKAB:s dagbrottsgruvor där säkerhetsarbetet är en viktig del den dagliga verksamheten och i projekteringen av de planerade gruvorna i Mertainen och Leveäniemi.
– Vi har fått stoppa produktionen i Gruvberget nu i juni efter beskedet att Högsta domstolen nekade prövningstillstånd för LKAB:s överklagan av miljödomen för dagbrottsgruvan Gruvberget i Svappavaara. Domen krävde ett gemensamt miljötillstånd för LKAB:s gruvbrytning och förädlingsverksamhet på orten. Därmed krävdes omtag i miljöprövnings-processen och verksamheten vid den nyöppnade gruvan stoppades. Hur länge driften ligger nere vet vi inte. Att stoppa verksamheten på ett säkert sätt är viktigt och vi genomför nu ytterligare bergförstärkningsåtgärder i gruvan, säger Peter Söderman.
Fakta | SSG Entre
Innan man får jobba i Bolidens eller LKABs gruvor (även Northland har detta krav) krävs att man genomgått en grundläggande säkerhetsutbildning hos Standard Solutions Group, SSG. Utbildningen kallas SSG Entre och är Sveriges populäraste säkerhetsutbildning inom industrin med ca 90 000 utbildade entreprenörer.
Problemet med olika entreprenörer på en och samma arbetsplats är flera. Dels vistas de i traditionellt riskfyllda miljöer och dels är samordningen väldigt viktig. Industrientreprenörer är också svåra att nå för att utbildas och informeras så därför har just SSG:s utbildning blivit populär eftersom den är webbaserad.
Utbildningen görs på entreprenörens egen tid via en dator med internetuppkoppling. Resultatet skickas in till SSG och efter att företagets kontaktperson har attesterat skickas ett Entre-kort ut till entreprenören, som ett bevis på att denne klarat det avslutande kunskapstestet.
Fakta | Ordning & Reda
LKAB arbetar med Ordning & Reda för att minska olyckorna, öka arbetsglädjen och frigöra tid för att arbeta mer med förbättringar och förebyggande åtgärder.
• Arbetssättet för Ordning & Reda bygger på delaktighet, struktur samt uthållighet.
• Som kommunikationsnav används en Ordning & Reda-tavla som alla känner igen.
• Arbetssättet är sammanlänkade till LKAB:s värderingar engagemang, nytänkande och ansvar, ENA. Engagerad: alla har kundernas resultat i fokus i allt som görs. Nytänkande:
allt kan förbättras om alla vågar tänka i nya banor. Ansvar: alla agerar långsiktigt, visar respekt och sätter säkerheten först.