Schweiz har erbjudits att leasa en styrka på 10-12 Gripenplan av den nuvarande modellen C/D fram till dess att de Gripenplan av den kommande typen E/F, som landet planerar att köpa, kan levereras.
Det uppger Neue Zürcher Zeitung efter torsdagens och fredagens möte mellan Sveriges och Schweiz försvarsministrar. Uppgifterna bekräftas till Nyhetsbyrån Direkt av Sveriges försvarsminister Karin Enströms pressekreterare Johan Elmberg.
I NZZ uppges år 2018 som en "allmänt känd" tidpunkt för när en E/F-leverans tidigast skulle kunna ske. Några tidpunkter har dock inte diskuterats av försvarsministrarna, enligt Johan Elmberg.
Saabs presschef Erik Magni säger till Nyhetsbyrån Direkt att leasingaffären av C/D-plan om den kom till stånd inte skulle ha någon omedelbar effekt på Saabs räkenskaper, eftersom det skulle handla om att den schweiziska staten hyr plan av FMV.
"Det skulle i så fall bli en så kallad government to government-affär av samma slag som Tjeckien och Ungern, som leasar Gripenplan, nu har med Sverige", säger han.
Däremot skulle leasing av Gripenplan kunna ha betydelse för Saabs del i form av support- och serviceavtal, men hur stora dessa skulle bli är för tidigt att spekulera om enligt Erik Magni.
Vid mötet mellan Sveriges och Schweiz försvarsministrar undertecknades en avsiktsförklaring mellan länderna om att gemensamt utforska synergier gällande förvärv, test, utbildning, användning och framtida uppgraderingar av Gripensystemet.
Några konkreta åtaganden innehåller inte den tvåsidiga avsiktsförklaringen, men båda försvarsministrar betonade vid mötet de båda ländernas ömsesidiga intresse av ett långsiktigt partnerskap, och Saab uttrycker sig positivt till avsiktsförklaringen i ett pressmeddelande.
"Vi välkomnar den pågående dialogen och avsiktsförklaringen mellan Sverige och Schweiz", säger Lennart Sindahl, chef för Saab Aeronautics, i pressmeddelandet.
Under förra veckan pågick förutom mötet mellan försvarsministrarna så kallade businessdagar i Schweiz, där avsikten var att intensifiera arbetet med så kallade motköps- eller offsetaffärer.
"Vi är intresserade av att hitta företag inom ett brett spann av branscher, inte nödvändigtvis enbart inom försvarsbranschen. I Tjeckien flyttade exempelvis Electrolux dit produktion", säger Erik Magni till Nyhetsbyrån Direkt om detta arbete.
(Nyhetsbyrån Direkt)