Stabilare marknad med stålpriser på väg upp

SSAB ökar produktionskapaciteten i Oxelösund med en fjärdedel genom att köra stora masugnen istället för den lilla. Foto: Bo Björkdahl/SSAB
SSAB ökar produktionskapaciteten i Oxelösund med en fjärdedel genom att köra stora masugnen istället för den lilla. Foto: Bo Björkdahl/SSAB

Stålpriserna i norra Europa ser ut att sakta vara på väg uppåt, enligt statistik från The Steel Index. Spotpriserna på varm- och kallvalsad tunnplåt på rulle har stigit med någon procent sedan slutet av december, och priset på galvaniserad tunnplåt har ökat ett par procent. Snart följer Europa samma utveckling som i USA.

Men vad innebär det här för den svenska produktionen av stål? På Stena stål till exempel, sänktes i början av året priserna på de flesta av produkterna. Men nu har det vänt för Stena som höjer priserna på plåt och rör i mars.

Rent generellt har efterfrågan på stål börjat öka sedan krisåren 2009-2010. Den låga produktionstakten under de senaste åren har snart tömt lagren hos producenterna i hela Europa. I Oxelösund har SSABs ugnar gått på lågfart. När omställningen av den stora ugnen var färdig i somras var efterfrågan på råjärn så låg att det inte var lönsamt att starta den igen.

Balanserade effekter
På sistone har också en del stålverk stängt igen – bland annat ger ThyssenKrupps och Outokumpus sammanslagning dessa effekter där både Långshyttan och Torshälla slår igen här hemma i Sverige och smältverket i Krefeld stänger mot slutet av 2013 medan smältverket i Bochum kommer att stängas mot slutet av 2016. Så efter krisårens överkapacitet verkar äntligen balansen på marknaden skifta.

På SSAB skriver man kontrakt på kvartalsbasis och är inte beroende av kortare kontrakt eller spotpriserna på stål men även här märker man av en ökad efterfrågan.
– Den stora masugnen i Oxelösund har stått still sedan i somras men den har vi startat nu för att kunna möta en ökad efterfrågan. Samtidigt stänger vi ner den lilla masugnen men vi hoppas att efterfrågan ska öka så pass att vi ska kunna köra båda ugnarna så småningom, säger Catarina Ihre, Director, Investor Relations på SSAB.

Produktionsökning
Genom att skifta produktionen från den mindre till den större masugnen ökar SSAB kapaciteten med cirka 25 procent, motsvarande 4 000 ton per vecka.

Det är framför allt den latinamerikanska marknaden som vill ha mer av SSABs kylda stål och dessutom är den nya kylsträckan i Borlänge snart klar för drift vilket möjliggör SSABs produktion hela vägen från råjärn och kyld grovplåt i Oxelösund till finare tunnplåt i Borlänge.

Till skillnad från den latinamerikanska är den europeiska marknaden fortsatt instabil.
– Krisen i Europa skapar en osäkerhet inte bara för stålindustrin utan för alla sektorer. Den asiatiska marknaden däremot är fortsatt stabil med hög efterfrågan. Och i USA går det allt bättre. Våra två stålverk i Montpelier i Iowa respektive Mobile, Alabama visar på återhämtning.

Driften av SSABs masugn i Luleå påverkas inte av skiftet i Oxelösund utan produktionen av råjärn i Luleå går med normalt kapacitetsutnyttjande.

Tuff tid
Även om balansen mellan efterfrågan och utbud äntligen börjar visa sig på stålmarknaden har vägen dit varit tuff för många bolag. Krisen i Europa satte sig i Ovakos efterfrågan på allvar så sent som i höstas och bolaget beslutade att dra ner på produktionen i Sverige och Finland med 15 procent det första halvåret i år.

Ända till i september förra året hade Ovako en stabil orderingång med hög produktionstakt men i slutet av tredje kvartalet började orderingången ge vika. För att snabbt anpassa sig till den minskade efterfrågan beslöt bolaget redan i november förra året att sänka produktionskapaciteten efter årsskiftet. Omkring 200 personer sägs upp i Finland och i Sverige.

Även Outokumpu har tagit till stora mått för sin överlevnad där ett sammangående med Thyssenkrupp om stålverksamheten - kallad Inoxum – är ett sådant. Men redan innan affären avgjordes aviserade Ovako olika steg för att säkerställa långsiktig lönsamhet, förbättrat kassaflöde och för att bygga en stabil grund för framtida tillväxt.

Strukturerar om
Målet är att sänka kostnaderna med 100 miljoner euro före slutet av 2012 och förbättra rörelsekapitalet med 250 miljoner euro före mitten av 2013.  Det blir stora neddragningar om drygt 1 500 personer, det blir sänkta kostnader och en omstrukturering i alla enheter och funktioner inom Outokumpu.  Bolaget har bland annat aviserat att man kommer att dra ned på kostnaderna i Torneå, minska antalet skift vid anläggningarna i Avesta, Nyby och Kloster och outsourca några stödfunktioner.