Det har inte skett något genombrott i förhandlingarna om att sälja Saab, enligt ägarbolaget Swan som håller extrastämma i dag. Blir det inte en försäljning lutar det åt konkurs, enligt Swan.
Swan och de tilltänkta köparna Pang Da och Youngman fortsätter att diskutera formerna för en affär utifrån avsiktsförklaringen som säger att de kinesiska bolagen ska köpa 100 procent av Saab. Avsiktsförklaringen går ut den 15 november, men utan ett godkännande från GM är det osäkert om det blir ett bindande aktieöverlåtelseavtal innan dess, skriver Swedish Automobile (Swan) i ett pressmeddelande.
Bolaget skriver också uttryckligen att om försäljningen av Saab inte lyckas eller man inte kan säkra ny finansiering kommer ledningen troligen inte att klara Saabs överlevnad. Då hotar konkurs.
Stämman äger rum på Swans huvudkontor i nederländska Zeewolde.
Den första kallelsen till den extra bolagsstämman gick ut den 30 september. Då var planen att de kinesiska bolagen Youngman och Pang Da skulle köpa in sig i Swan och äga 29,9 procent respektive 24 procent. Vd Victor Mullers bolag Tenaci skulle äga 27 procent.
Det upplägget kraschade och parterna presenterade den 28 oktober en avsiktsförklaring om att Kinabolagen i stället skulle köpa alla aktier i Saab Automobile och Saab Storbritannien.
Så kom chockbeskedet från General Motors i måndags som ändrade allt. Biljätten går inte med på att låta ett helkinesiskt Saab köpa de tekniklicenser som krävs för att kunna bygga och sälja nuvarande Saabmodeller.
Sedan dess har det pågått diskussioner mellan Saabs ledning och Youngman och Pang Da för att hitta en lösning som GM kan acceptera. Affären kräver också godkännande från flera andra parter, som kinesiska och svenska myndigheter samt Europeiska investeringsbanken eftersom Saab har lån med statliga garantier.
Ända sedan börsnoteringen 2004 har det stormat kring Swan, så Aktiespararföreningen i Nederländerna är luttrad. Då hette bolaget Spyker Cars och byggde ett litet antal sportbilar. Ständiga förluster och lån på lån för att få in pengar i kassan var vardag.
Efter köpet av Saab Automobile 2010 ökade såväl förluster som skulder många storleksklasser. Enligt rapporten för första halvåret 2011 gick bolaget back cirka 1,8 miljarder kronor. Skulderna uppgick till nästan 2,6 miljarder kronor.
Skuldbördan är Patrick Beijersbergen, chefsekonom på nederländska aktiespararföreningen VEB, särskilt intresserad av.
-Vi undrar vem som ska ta hand om skulderna vid en försäljning av Saab. Är kineserna intresserade av det? frågar han sig.
De kinesiska bolagen sade sig vara beredda att betala 100 miljoner euro, drygt 900 miljoner kronor, för hela Saab.
-Med tanke på att Swan på börsen är värt 14 miljoner euro, och då får man också med sig Spykers sportbilar, ifrågasätter jag om kineserna vill ta över skulderna, säger Patrick Beijersbergen.
Eftersom Swan också förhandlar om att sälja Spykers sportbilsrörelse till amerikanska riskkapitalbolaget North Street Capital finns det risk för att det inte finns någon verksamhet kvar om Saab också säljs.
-Det kan sluta som ett tomt bolag med en massa skulder, säger Patrick Beijersbergen.
Syftet med bolagsstämman är framför allt att ge information och höra aktieägarnas åsikter.
Swans aktieägare har sedan årsskiftet sett värdet på aktien falla nästan 90 procent. På fredagen handlades aktien på börsen i Amsterdam för 0,41 euro.
(TT)