"Global efterfrågan på olja kommer att öka"

Foto: Morguefile
Foto: Morguefile

Den globala efterfrågan på olja kommer att stadigt öka på medellång och lång sikt, men uppgången kommer uteslutande från tillväxt- och utvecklingsekonomier, medan OECD-länderna väntas visa en nedgång. Det skriver Opec i sin årsrapport World Oil Outlook 2011 på tisdagen.

I Opecs huvudscenario bedöms efterfrågan öka cirka 23 miljoner fat per dag mellan 2010-2035, till nästan 110 miljone 2035. Till 2015 väntas efterfrågan uppgå till strax under 93 miljoner fat per dag, en bedömning som är nästan 2 miljoner högre än prognosen som gjordes 2010.

"Efterfrågan från OECD verkar faktiskt ha peakat 2005, och enligt huvudscenariot sker en stadig nedgång i efterfrågan i de flesta OECD-regionerna. 80 procent av ökningen i den globala efterfrågan är från utvecklingsasien, där efterfrågan uppgår till nära 90 procent av den i OECD 2035", skriver Opec.

Enligt Opec kommer den huvudsakliga drivkraften bakom tillväxten i efterfrågan på olja framöver vara transport, bortsett från influenserna från den globala ekonomin.

"Transport i länder utanför OECD är centralt för framtida global efterfrågetillväxt, och står för nära 90 procent av ökningen under perioden fram till 2035. Utvecklingsländer väntas också se en uppgång i oljeanvändning i andra
sektorer, i synnerhet inom industrin", skriver Opec.

Däremot väntas den "lilla" andelen olja som fortfarande används för kraftgenerering falla. Dessutom väntas den sjunkande användningen olja inom OECD-länder domineras av en minskande efterfrågan på vägtransport i takt med att bränsleeffektiviteten förbättras och ökningstakten i bilägande bromsar in.

På lång sikt kommer också påverkan från energipolitik, teknologi, demografiska trender och till viss del också utvecklingen i oljepriset, i större utsträckning påverka efterfrågan på olja.

I prognoserna gör kartellen ett antagande om att Opecs priskorg uppgår till 85-95 dollar per fat under innevarande decennium, medan den når 133 dollar per fat 2035. Vid prognoserna 2010 gjordes ett antagande om priser på 75-85 dollar per fat 2015 och 106 dollar 2035.

På medellång sikt väntas de huvudsakliga drivkrafterna bakom utbudstillväxten utanför Opec komma från länder kring Kaspiska havet, Brasilien och Kanada.

På längre sikt spås uppgången komma från konventionell olja från länder kring Kaspiska havet samt Brasilien, såväl som en stadig ökning av icke-konventionell olja, i huvudsak från biobränslen, oljesand och skifferolja.

Abdalla El-Badri, generalsekreterare för Opec, skriver i ett förord att kartellens roll på marknaden kommer att bli ännu mer viktig i framtiden. Åtaganden att bland annat genomföra stora investeringar i existerande fält och
infrastruktur, samt utveckling av ny kapacitet, syftar till att tillfredsställa marknaden och kommer att ge en reservkapacitet om 8 miljoner fat per dag på medellång sikt, spår Opec.

Abdalla El-Badri pekar också på att rapporten visar att världen har tillräckligt med resurser för att tillfredsställa konsumenternas behov i "decennier framöver". Estimat av de globala reserverna fortsätter att stiga, och teknologin
förbättras, där nya områden öppnas för utforskning och fler länder blir producenter.

"Det kommer inte att vara någon brist på olja under en överskådlig framtid", skriver Abdalla El-Badri.


(Magnus Gerentz/Nyhetsbyrån Direkt)