Svenska importörer av timmer och trävaror blir skyldiga att analysera och bedöma risken för olaglig avverkning och kunna rapportera om råvarans ursprung. Skogsstyrelsen föreslår, på regeringens uppdrag, nationella regler som kompletterar EUs timmerförordning för att minska inflödet av olagligt avverkat timmer. Stora delar av trävaruimporten till Sverige finns i möbler och bioenergi.
– Europaparlamentet har antagit en timmerförordning med skyldigheter för importörer att kontrollera råvarans ursprung. Nu lämnar vi förslag till hur den förordningen ska tillämpas i Sverige, säger Monika Stridsman, Skogsstyrelsens generaldirektör.
I förslaget till nationella bestämmelser, som ligger helt i linje med EU:s timmerförordning, finns bland annat en skyldighet för svenska importföretag som handlar med timmer och trävaror att kunna ange virkets ursprung.
– Eftersom syftet är att kontrollera att timmer eller trävaror från olaglig avverkning inte sprids på den svenska marknaden ska importörerna kunna lämna information om ursprunget och medverka till att råvaran blir spårbar genom leveranskedjan mellan avverkare och köpare, säger Stefan Karlsson, Skogsstyrelsens utredare.
Dessutom föreslår Skogsstyrelsen ändringar i virkesmätningslagstiftningen så att även energisortiment omfattas av lagstiftningen.
Svenska importörer av trävaror återfinns framför allt inom möbelhandeln, massa- och pappersindustrin och inom energisektorn, där biobränsle i form av pellets och flis importeras i stora volymer. För att redan från start förankra den svenska tillämpningen av bestämmelserna har Skogsstyrelsen uppdrag genomförts i samverkan med branschorganisationer, skogsindustrierna, större importföretag och naturvårds- och certifieringsorganisationer.