Senast i dag vill pressade Saab Automobile ha svar från över 800 underleverantörer om de accepterar den föreslagna betalningsplanen. Saab vill betala tillbaka bara tio procent av fordringarna för att starta leveranserna och resten i höst.
-Vi behöver ett positivt svar från alla för att koordinera en återstart vecka 27, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.
TT: Vad händer om inte alla svarar?
-Det steget tar vi då, säger Gunilla Gustavs.
TT: Sätter ni inte stor press på leverantörerna att agera bank åt Saab?
-Vi gör allt vi kan för att återgå till produktion och då krävs det en koordinerad insats. De flesta vill se att Saab producerar bilar igen. Det hjälper dem också, säger Gunilla Gustavs.
Hon kan inte säga om Saab redan har fått några reaktioner från leverantörerna. Men på IAC, en av Saabs många leverantörer, har förslaget tagits väl emot.
-Jag tror det är viktigt att man kommer till en punkt där man kommunicerar med sina leverantörer och borgenärer. Det är ett steg framåt. Jag välkomnar tydligheten. Tidigare har det varit lite oklart, och det skapar en osäkerhet på leverantörssidan. Det tror jag man såg i det förra försöket att starta produktionen. Den här gången är det mer välplanerat, säger Marcus Nyman, vd för IAC Group Sverige, till TT.
Han har ännu inte lämnat något definitivt svar till Saab, men han ser inte många alternativ till Saabs förslag.
Det upplägg som Saab utformat innebär, förutom att 10 procent av skulden skulle betalas tillbaka vid produktionsstart och resten i höst, att leverantörerna skulle få betalt omedelbart för de komponenter som levereras framgent. En leverantör som IAC skulle alltså inte behöva öka högen av fordringar på Saab.
-Kan man få i gång en produktionsstart är det ändå en möjlighet för framtiden. En insolvens leder ju ingenstans.
IAC räknar med att ge besked till Saab under dagen. I dag diskuterar parterna formerna för en produktionsstart.
För att Saabs räddningsplan ska lyckas krävs också att kassan förstärks snabbt.
Saab för förhandlingar om att sälja fabrikslokalerna till ett konsortium på tre till fem parter, varav fastighetsbolaget Hemfosa är en, skriver Dagens Industri. Ännu är inget klart. Eftersom fabrikslokalerna är säkerhet för statsgarantin för Saabs lån i Europeiska investeringsbanken (EIB) kräver en försäljning tillstånd från Riksgälden, regeringen och EIB.
Saab uppges också försöka få förskott från sina nya kinesiska samarbetspartner Pang Da och Youngman.
(TT)