Megamobiler och böjda TV-skärmar på prylmässa

Kinesiska TCL visade upp en böjd 82" full-hd 3-D tv som enligt tillverkaren kan betraktas även utan glasögon. Foto: Markku Björkman
Effektiva Bluetooth högtalare finns nu även i ministorlek, som denna IBN27 Portable speaker amerikanska företaget iHomes. Foto: Markku Björkman
Sonys uppdaterade och lättmanövrerade, men ändå avancerade playstation drog stor uppmärksamhet på IFA. Foto: Markku Björkman

IFA, Europas största hemelektronikmässa, öppnades idag i Berlin. Mässan har arrangerats sedan 1924, då den började som en radioutställning. Arrangörerna och utställarna, vars antal uppgår till 1200, räknar med över en kvarts miljon besökare och ett par tusen journalister från hela världen.

Om någonstans, så är det på IFA som det varje år presenteras helt nya produkter och trender inom hemelektronik. Och det blir av allt att döma inget undantag från denna regel under årets upplaga heller.

Under årets elektronikmässa verkade som om fokusen låg på smarta klockor. Samsung är det företag som enligt experterna satsat starkast på smarta klockor under det senaste året.

Nu har Samsung utvecklat ytterligare en ny sådan. Det är böjd skärm som gäller. LG:s nya smartklocka Moto 360 blir en klar konkurrent.  De flesta besökarna samlades dock, förståeligt nog, kring de nya mobiltelefonerna.

Dagar då man helt enkelt kunde låta mobiltelefonen glida lätt in i en byxficka och ändå sätta sig ner, tillhör numera i det förflutna.

Mobiltelefonföretagen lanserar nämligen allt större smartphones och det har uppenbarligen ännu inte uppnåtts någon övre gräns för hur stora telefoner en människor kan leva och promenera runt med.

På årets IFA-mässa i Berlin kan besökarna observera ovannämnda fenomen bland annat hos tillverkare som Samsung, Sony, Lenovo och Huawei och andra som lanserat mobiler, som liknar mera en surfplatta än en mobiltelefon.

Det var ursprungligen sydkoreanska Samsung, som startade trenden genom att ge extra näring till det på IFA i Berlin. Det var år 2011 då företaget lanserade det dråpligt stora Galaxy Note på 5,3 tums bildskärm. På den tiden tillhörde dessa dock en mycket speciell produktkategori, avsedda för personer med särskilda behov att skriva anteckningar på skärmen.

I år är det snarare regel än undantag att mobiltelefonerna har blivit så stora med tanke på att de betraktades bara för några år sedan som nischprodukter.

Samsung presenterade återigen en ny version av sin Galaxy Note, som i år har vuxit till 5.7 tum - medan Huawei lanserar en ”vanlig” mobil jätte, kallad Ascend Mate 7, på sex tums display.

Det fanns dock en uppsjö av andra intressanta innovationer långt utanför mobiltelefonernas kategori. PÅ årets IFA lanserar Philips en av de första så kallade 4K aktörerna på marknaden. Den lilla dosan som heter UHD 880, bygger på Android och HEVC som Philips Smart TV-bildskärmar har saknat tidigare.

Philips första receiver 4K kan spela innehåll från både streamingtjänster, USB-hårddiskar och USB-nycklar. Boxen, som är verkligen liten stöder sig på baserad på Android och Philips säger att det kan kopplas till både deras Ultra HD-skärmar från 2013 och 2014.

Ett av de viktigaste nya tilläggen utgörs av HEVC, med speciellt komprimeringsformat för MPEG4. HEVC saknas dock i alla Philips Ultra HD-skärmar och därför behövs lådan.

Panasonic presenterade ett antal nya tv-apparater i Viera-serien i en rad olika storlekar. Lenovo har lanserar en surfplatta som bygger på Intels processor och har Android som operativsystem. Dessutom uppvisar Sony en stadig speldator med mycket tryckkänslig skärm.