Het höst på mobilmarknaden

LG:s nya flaggskepp G2. Foto: LG

Sensommaren har de senaste åren varit vikt åt Apples mobillanseringar men i år kommer konkurrenterna med flera nya modeller. Ännu fler väntas när den stora elektronikmässan IFA öppnar i Berlin nästa helg.

- Tidigare har hösten varit Iphones tid. Många tillverkare har nog känt att det inte är någon mening att släppa en ny lur för allt kommer bara att handla om Iphone. Nu är i alla fall inte vi så rädda längre och vi här i Norden tror stenhårt på den här produkten, säger Kristoffer Ejebro, produktspecialist hos LG, som för några dagar sedan lanserade nya flaggskeppet G 2 som börjar säljas i oktober.

Kinesiska ZTE tar steget upp till premiumklassen med sin nya Nubia Z 5 som redan finns i svenska butiker.

- Vi har tillverkat telefoner i alla segment tidigare, men alla modeller har inte kommit hit. Nu vill vi visa den nordiska marknaden vad vi kan göra i premiumsegmentet, säger Nicklas Sivander från ZTE Sverige.

Båda telefonerna har tekniskt sett allt som krävs för att tävla i toppklassen. En plump i protokollet för ZTE är dock att Z 5 än så länge bara finns för 3 G på den nordiska marknaden.

När den stora hemelektronikmässan IFA öppnar dörrarna i Berlin den 6-11 september blir det fler nyheter. För Sonys del ryktas det om ett nytt flaggskepp, oklart om det heter Xperia Z1, Xperia i1 eller Honami.

Men ryktena och skvallret om övriga tillverkare förbleknar givetvis vid jämförelse med Apple och Iphone. Det har snart gått ett år sedan Iphone 5 presenterades och den 10 september är datumet som de flesta gissar på för lanseringen av en ny modell. Eller två. Det finns gott om rykten som säger att Apple inte längre vill låta övriga tillverkare härja fritt i mellansegmentet utan kommer att släppa en lite billigare modell. Många tror också att en ny Iphone kommer att ha en fingersensor för säkrare inloggningar.

(TT)