Två av de högsta cheferna på Scania köpte stora poster aktier i bolaget bara tre veckor innan huvudägaren Volkswagen lade sitt bud. Därmed kan de ha gjort sig skyldiga till insiderbrott.
Att köpa eller sälja aktier på basis av kurspåverkande information som inte är allmänt känd är förbjudet enligt lag.
Så sent som den 30 januari köpte Scanias vd Martin Lundstedt en stor mängd aktier. Bara tre veckor senare bjöd Volkswagen 200 kronor per aktie i Scania. Går budet igenom har Scaniachefen gjort en vinst på cirka 1,7 miljoner kronor, skriver di.se.
Även finanschefen Jan Ytterberg köpte en stor post aktier den 30 januari. Genomförs affären gör han en vinst på en halv miljon, enligt di.se.
Lundstedt och Ytterberg är så kallade insynspersoner och måste därför anmäla förändringar i sina innehav i Scania till Finansinpektionen (FI).
En insynsperson är en person som genom sin ställning i bolaget anses ha särskilt goda förutsättningar att få tillgång till förtrolig information om bolaget, det vill säga insiderinformation -Har du insiderinformation så får du inte handla på den informationen även om du anmäler transaktionen till oss, säger Johan Allstrin, chef för enheten handelstillsyn på FI.
-Marknadsplatserna och värdepappersbolagen, som tillhandahåller handeln, är skyldiga att övervaka sin handel. Och upptäcker de någonting som de misstänker skulle kunna röra sig om marknadsmissbruk så anmäler de det till FI, och som regelverket ser ut i dag så anmäler vi det direkt vidare till Ekobrottsmyndigheten som då har att fatta beslut om de ska öppna en förundersökning, säger Allstrin.
Den oberoende kommittén i Scanias styrelse rekommenderar alla aktieägare att ha is i magen och inte fatta något slutgiltigt beslut om budet förrän all information finns tillgänglig, skriver Scania i ett pressmeddelande.
Kommittén har anlitat tyska Deutsche Bank och amerikanska Morgan Stanley som finansiella rådgivare för att utvärdera budet. Scania-aktien lyfte 32 procent till cirka 195 kronor på Stockholmsbörsen i går efter budet i fredags, som är värt 200 kronor per aktie.
(TT)