Kalmar kommun satsar på miljön

Foto: Kalmar kommun
Foto: Kalmar kommun

Kalmar kommun genomför nu en av Sveriges största satsningar för att förbättra miljön i kommunens fastigheter. Genom sin satsning kommer de att minska sina energikostnader med 182 miljoner kronor de närmaste 20 åren. Projektet kommer att genomföras under perioden 2013 till 2016 och 50 till 70 personer kommer att sysselsättas via projektet. Satsningen påbörjades redan i januari 2012 då Caverion fastställde fastigheternas tekniska standard, behov av moderniseringar och investeringar.

Kommunens byggnader, som till stora delar är byggda på 60- och 70-talet, kommer att rustas upp så att de möter dagens krav på energihushållning. Genom projektet hoppas kommunen kunna minska sin energiförbrukning med upp till 20 procent fram till 2020 för att nå upp till Eus miljökrav.

– Det är glädjande att Kalmar Kommun väljer att fördjupa sin relation med Caverion och nu går vidare i sin satsning med att minska kommunens energianvändning. Genom den här typen av energitjänsteprojekt tar vi på Caverion ett aktivt ansvar för miljöfrågorna och en hållbar utveckling av samhället, säger Ulf Kareliusson, vd Caverion Sverige.

Satsningen innebär att gammal utrusning i 175 000 kvadratmeter skolor, förskolor och förvaltningsbyggnader ersätts med modern och energieffektiv utrustning. Den nya utrustningen möjliggör även en framtida kostnadseffektiv drift- och förvaltning av kommunens fastigheter. Även ventilation förbättras i skolor och förskolor så att barn och lärare ska få en bättre arbetsmiljö. Projektet kommer att finaniseras via de energibesparingar som görs.

– Denna satsning är en förutsättning för att hålla våra kostnader i schack. Utan detta projekt hade våra energi- och akutkostnader skjutit i höjden de närmaste åren, säger Gunilla Svensson, fastighetsansvarig på Kalmar kommun.

Caverion har lång erfarenhet av energieffektivisering och har tidigare erhållit liknande uppdrag av ibland annat Leksand Kommun, Mora Strand och Mora Kommun, Ludvika kommun och Torsby Kommun.