Så skyddas dricksvatten mot föroreningar

Foto: HaV

Hälften av av de kommunala vattenverken tar dricksvatten från större sjöar och vattendrag, exempelvis Bolmen, Mälaren, Vättern och Göta älv.   

– Det är viktigt att vatten som används för produktion av dricksvatten har ett bra skydd mot exempelvis föroreningar, utsläpp från avloppsanläggningar och läckage av olja och kemikalier, säger Clas Magnusson, utredare på enheten för miljöprövning och miljötillsyn på HaV.

Därför ordnar HaV nu temadagar om vattenskyddsområden, först i Göteborg den 27 augusti och sedan i Stockholm den 5 september.

Det finns cirka 1 750 kommunala vattentäkter i landet, dels ytvattentäkter som sjöar och vattendrag men också grundvattentäkter. Drygt 40 procent av ytvattentäkterna och drygt 65 procent av grundvattentäkterna omges av ett vattenskyddsområde. Det betyder att för dessa finns bestämmelser för verksamheter som riskerar att förorena vattnet på både kort och lång sikt, exempelvis hantering av kemikalier och spridning av bekämpningsmedel. Ibland kan det också vara förbud mot motorbåtstrafik på sjöar som är vattentäkter.