I Jönköping är man duktiga på att sortera sitt avfall. I en undersökning som Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI gjorde i våras angav hela 97 procent att de sorterade avfallet. Däremot var det flera som inte trodde på att just plastförpackningar återvanns till nytt material.
Och de med lågt förtroende var också mindre benägna att lämna just dessa till återvinning. Det här vill FTI ändra på och planerar i dagarna en kampanj för att uppmärksamma att även en plastförpackning vill få ett nytt liv och bli till en bildel, blomkruka eller till byggmaterial.
Förra året lämnade Jönköpingsborna till FTI i snitt drygt fem kilo per person av sina använda plastförpackningar så att dessa skulle återvinnas till nytt material. Jönköping ligger därmed strax över rikssnittet som är på 4,87 kilo. Men fortfarande hamnar alltför procent beroende på att för få kommer i retur. Det kan jämföras pappersförpackningar där återvinningen faktiskt översteg hela 75 procent.
– Vi vill få in fler plastförpackningar till materialåtervinning. Framför allt kan svenskarna bli mycket bättre på att lämna in mjuka plastförpackningar, säger Annica Dahlberg, informationschef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.
– Ett exempel är plastpåsen inuti Bag-in-boxkartongen som Jönköpingsborna glömmer bort att ta med sig när de går till återvinningen.