Ramböll förvärvar världsledande företag inom planering av hållbara städer

Foto: Ramböll

Ramböll stärker sin position inom hållbar stadsplanering genom förvärvet av Atelier Dreiseitl, ett internationellt erkänt konsultföretag med kontor i Tyskland, Singapore och Beijing.

Med 80 anställda experter i Singapore, Beijing och Überlingen i södra Tyskland ligger Atelier Dreiseitl bakom flera av värdens mest innovativa vattenprojekt. Däribland Postdamer Platz i Berlin, vattenstrategi och utformning av den 60 hektar stora Bishan Ang Mo Kio Park i Singapore och vatten- och landskapsplanering i Tanjin Cultural Park nära Beijing. Innovativ användning av vatten i hållbara lösningar för städer är ett kännetecken för företaget.

Förvärvet av Atelier Dreiseitl stärker Rambölls ställning inom hållbara städer genom expertis i världsklass och stor geografisk räckvidd. Ramböll har länge varit väldigt involverade i utvecklingen av hållbara lösningar för de nordiska huvudstäderna. Idag är dessa städer globalt ledande inom hållbarhet och grön stadsutveckling.

– Det är en viktig del i vår strategi att använda den erfarenhet vi har med hållbar stadsutveckling i Norden för att nå en liknande ställning i några av de större städerna i världen, som exempelvis Beijing och Singapore kommenterar Jens-Peter Saul, CEO på Ramböll. Ramböll och Atelier Dreiseitl kompletterar varandra väl och jag ser fram emot möjligheterna i vårt framtida samarbete.

Atelier Dreiseitl grundades av Herbert Dreiseitl, en internationellt erkänd entreprenör och thought leader inom urban vatten- och landskapsplanering. Herbert Dreiseitl har skrivit flera böcker i ämnet. Han är dessutom parallellt med sin roll som chef på företaget docent vid National University of Singapore, och en tidigare medarbetare, så kallad Leob Fellow, vid Harvard Graduate School of Design.   

– Vi är oerhört glada över samarbetet med Ramböll. För att hantera dagens megatrender och utmaningar behöver vi ta ett helhetsgrepp och dela med oss av våra kompetenser, säger Herbert Dreiseitl. Tekniska lösningar i kombination med estetiskt tilltalande design i en stark social förankring ger våra lösningar fler dimensioner med en större livslängd. Genom att gå samman med Ramböll hoppas vi kunna ge våra kunder de bästa integrerade och hållbara lösningarna.

Herbert Dreiseitl kommer att ansvara för framtagandet av konceptet för hållbar stadsutveckling hos Ramböll efter sammanslagningen. Ledning av personal och projekt inom Atelier Dreiseitl kommer att hanteras av seniorkonsulterna Dieter Grau och Gerhard Hauber.

Atelier Dreiseitl grundades 1980 med målet att främja hållbara projekt med högt estetiskt och socialt värde. Företaget är tvärvetenskapligt och specialiserat på integration av konst, urban hydrologi, miljöteknik och landskapsarkitektur i stadsmiljö. Med utgångspunkt i vatten stävar företaget efter att öka förståelse för hållbarhet och att på samma gång genomföra omfattande designlösningar.