Otillåtna maskiner flödar in i Europa

Foto: Markku Björkman
Foto: Markku Björkman

På Bauma i München är branschorganisationen CECE som vanligt aktiva. Organisationen menar att så mycket som 80 procent av maskinparken som säljs i södra Europa är otillåten och saknar CE-märkning. Tidigare var det kinesiska priatkopior av europeiska utrustningar som stod för problemen men kineserna är numer försiktiga då det vet att kontrollen är rigorös

– Nu ser det ändå ut som om det finns förståelse bland politiker i EU parlamentet och jag tror att det kan komma att förlag om att länderna i EU måste stärka sin tull för att stoppa den här handeln med otillåtna maskiner. Det är inte bara en säkerhetsfråga, utan är också viktigt för den inhemska industrin, våra medlemmar förlorar affärer, säger CECE:s generalsekreterare Ralf Wezel till tidningen Masinentreprenören.

Viss import av otillåtna maskiner förs in EU enligt system som påminner om organiserad brottslighet. Maskiner som ska säljas i Afrika går istället till hamn i Franska Nya Guinea som är en del av Frankrike och därmed juridiskt EU. Sedan går de tillbaka till en hamn i södra Europa och snart är maskinerna ute på marknaden. Det är rör sig inte om kinesiska maskiner utan kända märken som inte är gjorda för Europa.

– Vi hoppas mycket på att EU kommer med ett lagförslag som medlemsländerna kan gå med på. Det skulle betyda mycket, för vi som industri kan inte sköta det här. Det är ett myndighetsansvar, säger Thomas Lyckvall som är en av många engagerade inom CECE för att stoppa den otillåtna handeln.