Bolag reagerar på gisslandrama

Terror och kidnappningar är en risk företag verksamma i Algeriet får räkna med, säger en säkerhetsanalytiker till TT. ABB har beslutat att förbjuda resor till Algeriet efter gisslandramat In Amenas.

Åtta av de största börsbolagen i Sverige har representanter i Algeriet. Svenska företag finns på plats i många länder med hög risknivå, vilket är en stor förändring i jämförelse med för 20 år sedan.

Hur väl förberedda de svenska företagen är varierar, enligt Alice Blondel, ansvarig för analys och riskbedömning på säkerhetsföretaget Vesper Group.

En del har vidtagit gedigna åtgärder för att minska kidnappningsrisken. Andra är mer naiva och känner att "det händer aldrig oss". Men om det händer något är följderna ofta katastrofala, skriver hon i ett mejl till TT.

ABB har utfärdat ett reseförbud till Algeriet för sin personal och höjt säkerhetsnivån på plats, uppger bolagets talesperson Thomas Schmidt. ABB är verksamt i Algeriet sedan länge och har flera hundra anställda där, de flesta algerier.

Bolaget arbetar i många länder som kan beskrivas som instabila och all personal som ska jobba i riskländer får utbildning.

-Hotbilden har nog ökat på senare år, både vad gäller terror men även miljöhot. Samtidigt har ABB investerat stort i säkerhetssystem för att förebygga kriser och vår kunskap i de här frågorna har ökat, säger Schmidt till TT.

Atlas Copco har infört reserestriktioner för koncernens 81 anställda i Algeriet och ställt in en planerad resa till landet som skulle gjorts i dag, enligt Staffan Nordin, vice vd med ansvar för Nordafrika och Mellanöstern på Atlas Copco. Av de anställda i Algeriet är 78 algerier och tre utländska, inga från Sverige.

I grannlandet Mali har Atlas Copcos verksamhet minskat radikalt sedan kuppen i fjol och koncernen har i dagsläget ingen verksamhet i andra oroshärdar som Syrien eller Libyen.

-Däremot är vi verksamma i Egypten, Marocko och Algeriet och på den Arabiska halvön, säger Nordin.

Telekomtillverkaren Ericsson har cirka 300 anställda i Algeriet. Cirka 35 av dem är icke-algerier.

"Vi följer alltid situationen lokalt samt rekommendationer från UD och andra organ. Våra säkerhetsarrangemang är inget vi går in på", skriver Fredrik Hallstan på Ericssons pressavdelning i ett skriftligt svar på frågor som TT.

Verkstadskoncernen Sandvik har också verksamhet i Algeriet. Det handlar i första hand om försäljning av verktyg och utrustning till landets anläggningsindustri.

"Vi följer situationen kontinuerligt och uppdaterar våra regler för resor till och vistelser i Algeriet om så behövs", skriver kommunikationschefen Pär Altan.

(TT)