Världens första flytande kärnkraftverk får en livslängd på 40 år

I slutet av april i år lättade världens första flytande kärnkraftverk, Akademik Lomonosov, ankar i Sankt Petersburg och satte kurs mot Murmansk. Nu väntar den sista etappen på kärnkraftsbåtens jungfruresa, som är staden Pevek vid Ishavet nära Alaska.

 

Kärnkraftsmotståndare med Greenpeace i spetsen protesterade högljutt när Akademik Lomonosov bogserades ut ur Östersjön och beskrev fartyget som en säkerhetsrisk – trots att det inte ens var lastat med kärnbränsle vid det tillfället. Greenpeace kallade Akademik Lomonosov för ”Kärnkraftstitanic”, ett olycksbådande namn som miljöorganisationen motiverar med att pråmen är flatbottnad, saknar motor och kommer att förankras på grunda vatten, vilket skulle göra den särskilt sårbar för tsunamier och cykloner.

 

Transparent genomförande

Den ryska kärnkraftsmyndigheten Rosatom slår ifrån sig kritiken och säger att Greenpeaces aktioner bara syftar till att vända allmänheten mot kärnkraft med hjälp av ”förlegade antikärnkraftsmyter som inte har något att göra med moderna kärnkraftsanläggningar”. En annan miljöorganisation, norska Bellona Foundation, har välkomnats ombord på fartyget. Efter ett besök på Akademik Lomonov i slutet av september i år sade Bellona Foundations vd Nils Bøhme att Rosatom visar prov på transparens i genomförandet av projektet.

- Detta är vårt första besök ombord på den flytande kraftenheten. Vi är engagerade i alla frågor och handlingar som rör den flytande NPP:en (”nuclear power plant”). Dess reaktorer har ännu inte helt fyllts med kärnbränsle så bränsleinstallationen och den efterföljande starten av reaktorerna kommer att vara av central betydelse för oss, sade Nils Bøhme som tillade att Bellona noggrant kommer att följa hela projektgenomförandet.

 

Bränsleinstallationer

Under sommaren har Akademik Lomonosov legat förtöjd i Murmansk och fått bränsle installerat. Enligt anläggningens driftchef Dimitri Alekseenko är den första reaktorn nu klar att användas och den andra kommer att förses med bränsle innan årets slut. Därefter följer komplicerade förtöjningstester. Enligt tidplanen ska pråmen, fullastad med bränsle, bogseras över Ishavet från den 30 juni till den 1 augusti 2019, när det är som varmast i farvattnen. I Pevek - en stad med 5000 invånare med betydande gruvindustri - har ny infrastruktur byggts för att ta emot Akademik Lomonosov. Anläggningen kommer att förse staden med både el och fjärrvärme från och med slutet av 2019. Vid värmeproduktion minskas elproduktionen till 58 procent av kapaciteten.



Bygger på beprövad teknik

På frågan hur säker Akademik Lomonosov är svarar Rosatom att den bygger på beprövad teknik från atomdrivna isbrytare. Dessutom hänvisar man till att USA, Tyskland och Storbritannien redan använt flytande kärnkraftverk på 1960- och 70-talet för att förse Panamakanalen och amerikanska forskningsstationer på Antarktis med energi. Projekt som av någon anledning inte verkar ha gett någon mersmak då de inte fått uppföljare. Rosatom är däremot inställda på att tillverka fler liknande flytande kärnkraftverk, kanske till och med serietillverka den, främst då för exportändamål. Flera länder i Mellanöstern har hört av sig och uttryckt intresse för att investera i tekniken, enligt Rosatom.

 

Fakta: Akademik Lomonosov

Energiproduktion: två KLT-40C-reaktorer med en kapacitet på 35 MW styck

Elkapacitet: 70 MW

Värmekapacitet: 146 Gcal/h när elkapaciteten är reducerad till 58 procent

Mått: 144 meter lång och 30 meter bred

Nytt bränsle kommer att installeras vart tredje år.

Anläggningens livslängd: 40 år

Driftstart: slutet av 2019