110 miljoner till drabbade inom skogsbruket

Arkivbild

Regeringen har fattat beslut om att ge Skogsstyrelsen i uppdrag att skyndsamt föreslå ändamålsenlig kompensation för skador och ökade kostnader för de inom skogsbruket som drabbats av sommarens särskilt omfattande skogsbränder. Ersättningen för åtgärderna får uppgå till totalt 110 miljoner kronor och får inte gå till kostnader som annars kan ersättas av försäkringsbolag.

- Det har varit en tuff sommar för drabbade skogsägare, både ekonomiskt och känslomässigt. Skogsbränderna har orsakat stora materiella skador och omfattande arealer skog som har skötts om och brukats i generationer har eldhärjats. Det är därför viktigt att samhället går in och stöttar i denna exceptionella situation, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Skogsstyrelsen ska i sitt uppdrag kartlägga förlusterna samt, i samråd med berörda myndigheter och intressenter inom skogsnäringen, utreda vilka stödmottagare och vilka geografiska områden som kan vara aktuella för stöd.

– Skogen är en nyckel i omställningen från ett oljebaserat till ett fossilfritt samhälle. Skogen är också oerhört viktig för jobben på svensk landsbygd. Det här stödpaketet ska därför kompensera skogsägare, skogsentreprenörer och andra berörda som har drabbats av extra hårt av sommarens bränder, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 10 oktober 2018.

Tidigare insatser med anledning av skogsbränderna 2018:

  • Regeringen har gett MSB ökade möjligheter att ersätta drabbade kommuner för kostnader med anledning av skogsbränderna. Preliminärt kan det handla om uppemot 300 miljoner kronor.
  •  Länsstyrelsen i Jämtlands län har fått i uppdrag att samordna eftersläckningsarbetet av de stora bränderna 2018 och tilldelas 3 miljoner kronor för detta uppdrag.
  •  Regeringen bedömer att staten kommer behöva avsätta 50 miljoner kronor för efterarbetet med anledning av skogsbränderna.
  •  Förstärkta resurser till frivilligorganisationer med 25 miljoner kronor för att kompensera för kostnader som uppstått i samband med bränderna.
  •  En särskild utredare ska utvärdera de operativa räddningsinsatserna i samband med de omfattande skogsbränderna i Gävleborgs, Dalarnas och Jämtlands län sommaren 2018. Syftet med utvärderingen är att ta till vara erfarenheter och få ny kunskap inför liknande händelser i framtiden.
  •  Trafikverket och Skogsstyrelsen fick den 16 augusti i uppdrag att kartlägga skador på trafikinfrastruktur som uppstått på grund av bränder.