Så kan kraftverk minska utsläpp med solenergi

Foto: VTT

Ett projekt initierat av finska Teknologiska forskningscentralen (VTT) har utvecklat ett nytt koncept för att öka solenergiproduktionen i befintliga kraftverk. Enligt VTT kan det möjliggöra en minskning av både bränsleförbrukning och utsläpp med över 33 procent. Konceptet bygger på teknik för koncentrerad solenergi (CSP) och traditionell kraftgenerering i en hybridanläggning som producerar el beroende på förbrukning.

Projektet Combo-CFB - (Combination of concentrated solar power (CSP) with circulating fluidized bed (CFB) power plants) - undersökte först hur olika typer av hybridanläggningar producerar kraft beroende på efterfrågan, utan behov av energilagring. Befintliga hybridanläggningskoncept jämfördes sedan med varandra.

Det visade sig att konceptet där ånga genereras av solpaneler och matas direkt in i kraftverkets högtrycksturbiner kraftigt kunde minska energiförbrukning utsläpp och energiförbrukning. Med det konceptet får hybridanläggningen också en rimlig skala och processoptimeringen kan ge effektivitetsvinster jämfört med separata kraftproduktionsmetoder. VTT pekar också på ekonomiska fördelar med konceptet då anläggningens komponenter används av två olika kraftproduktionsmetoder.

Konceptet kan införas i befintliga kraftverk, men VTT menar att det är försvarbart endast i geografiska områden med ett överflöd av solljus. I Europa skulle det röra sig om de länder som gränsar till Medelhavet. I områden med kallare klimat kan tekniken användas om solenergianläggningarna stöds av andra energislag. I Danmark finns till exempel en sådan CSP-biohybridanläggning som producerar fjärrvärme.