Igus presenterade ”low-cost-automation” på Hannovermässan

Prisvärd automation från tyska igus för lager m.m. Foto: Markku Björkman
Automation, som är enkelt utformad, prisvärd och fri från smörjmedel, är som gjord för praktisk lagerhållning. Foto: Markku Björkman

igus GmbH, från Köln, ledande tillverkare av energikedjesystem inklusive kablar och tillbehör, passade på att ställa ut en rad prisvärda och smörjfria automatiska lösningar på årets Hannovermässa.

Företaget sätter sedan länge tyngdpunkten på smörjfria polymerlager, med vars hjälp man kan, enligt företaget, spara pengar och öka maskinsäkerheten. Smörj- och underhållsfria glidlager av plast är dessutom bra för miljön, sade företagets representanter på Hannovermässan. De hänvisar till delstaten Baden-Würtembergs miljöskyddsmyndighet, som säger att världen över hamnar över 50 procent av smörjmedlen i miljön.

Vid en internationell smörjmedelsförbrukning på 37,3 milj. ton årligen (RWTH Aachen) släpps därmed över 18 milj. ton okontrollerat ut i miljön.

Enligt MIT kostar bristande smörjning i form av avbrottstider bara i USA bara i USA 240 miljarder dollar

Smörjmedelsförbrukningen för den tyska verkstadsindustrin ligger på 1,1 milj. ton årligen och omfattar olika oljor för smörjning av maskiner och maskinelement samt hydrauloljor för hydrauliskt driven utrustning (studie av företagens miljöarbete i Baden-Württemberg).