Jobben försvinner med den industriella automationen

Den helautomatiska produktionslinjen i SKF:s fabrik i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg. Foto: SKF

Automation är megatrenden som sköljer över företag i världen just nu, skriver DN. I Sverige förändrar robotar och digitalisering arbetslivet för tusentals svenskar. Tekniken kommer att göra det möjligt för kullagerjätten SKF att halvera antalet anställda inom produktionen och driva helt automatiserade fabriker.

SKFs toppmoderna produktionsenhet i D-fabrik ligger i Göteborg. I D-fabriken tillverkas 800 000 lager årligen. Den digitala produktionsenheten, som invigdes 2017, är en investering på 190 miljoner kronor och beskrivs av koncernledningen som den industriella revolutionen 4.0. Automatiseringen har gjort att antalet anställda i fabriken kunnat minskas från 130 till dagens drygt 32.

Robotarna och truckarna arbetar 24 timmar om dygnet utan krav på fikapaus. Endast några få moment sker manuellt, som verktygsbyten och kvalitetssäkring. ”Det är bara att vara rakryggad och säga att det här kommer att få personalkonsekvenser som vi måste hantera på olika sätt”, säger Kent Viitanen tillverkningsansvarig inom SKF-koncernen.