Schweizarna röstade mot kärnkraftsavveckling

Kärnkraftverket Mühleberg i Schweiz. Foto: Wikipedia Common

En plan som skulle ha tvingat den schweiziska regeringen att påskynda avvecklingen av kärnkraft avvisades av landets invånare den 27 november 2016. En majoritet av kantonerna röstade nej i folkomröstningen.

Drygt 54 procent av schweizarna och även en klar majoritet av de 26 kantonerna röstade mot förslaget. Enligt systemet med direkt demokrati i Schweiz måste ett förslag i en folkomröstning få en majoritet både när det gäller antalet kantoner och i fråga om det sammanlagda antalet röster för att godkännas.Folkomröstningen gällde ett forslag om snabbare nedläggning av kärnkraften i landet.

Förslaget innebar att en reaktors livslängd skulle ha begränsats till 45 år vilket hade betytt stängning av många kärnkraftverk inom några år. Schweiz beslutade redan år 2011 att lägga ner kärnkraften efter härdsmältan vid kärnkraftverket i Fukushima i Japan. Regeringens plan är att ha kärnkraftverken i drift så länge som möjligt med tanke på säkerheten.

Ja-sidan som ville begränsa reaktorernas livslängd såg till en början ut ha ett starkt stöd, men stödet avtog småningom. Ja-sidan anser att kärnkraften inte är lönsam och att kärnavfallet belastar kommande generationer.

Nej-sidan anser att en snabb och okontrollerad avveckling skulle kunna bli en dyr affär för skattebetalarna. Dessutom anser man att försörjningssäkerheten minskar och att Schweiz blir mer beroende av importerad el, främst kärnkraft från Frankrike och kolkraft från Tyskland.