Södra avvecklar lövsågverket i Djursdala

Foto: Södra

Södra genomför strukturella förändringar inom lövsågverken. Bolaget meddelar nu att man har för avsikt att avveckla lövsågverket i Djursdala. Enligt Södra sker detta för att stärka den långsiktiga konkurrenskraften inom sågverksverksamheten. Alla 15 anställda i Djursdala berörs.

– Vi har tidigare meddelat att vi ser över vår verksamhet inom lövsågningen. I höstas togs beslut om avveckling av lövsågverket i Traryd, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef på Södra.

Södra förvärvade lövsågverket i Djursdala 2009 och det är med sin årliga produktion på 15 000 kubikmeter ett av Södras minsta sågverk. Djursdala producerar trävaror av ek och björk.

– Djursdala har gått med förlust under en längre tid och står inför stora investeringar om produktionen skulle fortsätta. Vi har haft sågverket till försäljning, men har inte fått några bud om att fortsätta driva verksamheten vidare på plats. Trots stora ansträngningar har vi tyvärr inte uppnått lönsamhet. En långsiktigt lönsam sågverksindustri är en väsentlig del av uppdraget från ägarna att skapa lönsamhet för skogsgården. Mot den bakgrunden har vi nu beslutat att inleda förhandlingar om en omedelbar avveckling av sågverket, säger Jörgen Lindquist.

I och med avvecklingen av Djursdala upphör Södra helt med att såga löv. Södra kommer söka andra vägar för att hitta avsättning för sina medlemmars lövsågvara.

 – Vi kommer att styra över till externa kunder och på så sätt hitta avsättning för medlemmarnas lövsågvara till marknadsmässiga priser och kan därmed bibehålla en hög ambition i lövskogsskötseln, säger Håkan Larsson, affärsområdeschef på Södra Skog.­

Södra har de senaste åren arbetat intensivt med att öka lönsamheten inom sågverksrörelsen genom att optimera flöden från råvara till kund samt se över sågverksstrukturen. I höstas fattades beslut om nedläggning av lövsågverket i Traryd och januari såldes det norska sågverket i Hauerseter. I april stärktes försäljningsorganisationen då Södra förvärvade resterande andel av brittiska Crown Timber, som bland annat ägde det finska sågverket i Hamina. Före sommaren fattades beslut om att inleda förhandlingar om avveckling av barrsågverken i Ramkvilla och i Torsås.