SaltX säkrar amerikanskt gasvärmepumpsprojekt

Foto: SaltX Technology

Det svenska innovations- och energilagringsbolaget SaltX Technology ska tillsammans med sina partners - Rheem USA och Oak Ridge National Laboratory, ORNL, - ta fram nästa generations gasvärmepump för den amerikanska marknaden. Projektet innebär cirka 5 miljoner kronor i initial intäkt till SaltX Technology. Bara i USA beräknas den totala marknadspotentialen uppgå till 2 miljarder dollar per år.

Projektet syftar till att tillsammans utveckla nästa generations värmepump för uppvärmning av hushåll på den nordamerikanska marknaden. Projektet leds av ORNL, ett av USAs ledande forskningslaboratorier. SaltX Technology står för den grundläggande teknologin, ORNL står för systemintegration och -utveckling samt utvärdering medan Rheem står för tillverkning och kommersialisering av den färdiga produkten.

– Vi är oerhört glada att få en global, marknadsledande OEM-kund som Rheem USA ombord. Att vi vinner projektet i absolut tuffaste konkurrens visar på hur starkt vårt SaltX-koncept är. Marknaden för uppvärmning av hushåll i USA är mycket intressant för oss. Precis som Europa står den inför stora förändringar med allt högre krav på energi- och miljöprestanda. Projektet gör att vi kan adressera båda marknaderna samtidigt och på så sätt få bra utväxling. Dessutom kompletterar det vårt projekt för varmvattenberedare som vi har med General Electric, säger Karl Bohman, vd SaltX Technolo i ett pressmeddelande.