Södra bistår nya forskningsprojekt

Foto: Södra
Foto: Södra

Nu har Södra Skogsägarnas stiftelse för forskning, utveckling och utbildning beslutat att bistå fyra nya forskningsprojekt med totalt 2,5 miljoner kronor. 

– Att finna lösningar för framtidens skogsbruk och skogsindustri är mycket angeläget för oss. En stabil finansiering av långsiktig forskning bereder vägen för att vi ska lyckas med det, säger Laila Rogestedt, innovationsdirektör i Södra och styrelseledamot i stiftelsen. 

Ett av projektet som tilldelats medel från forskningsstiftelsen är ett projekt med förarlösa fordon. I det projektet ska tekniska, säkerhetsmässiga och ekonomiska förutsättningar undersökas för att introducera förarlösa truckar för hantering av virkespaket på sågverk. 

– Förarlösa fordon är ett mycket hett forskningsområde och jag ser en stor potential för skogsindustrin att använda tekniken för hantering av virkespaket, säger Erik Johansson, forskare vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Skellefteå.

– Tanken är att förarlösa virkestruckar ska utföra enkla uppgifter helt automatiskt medans mer komplicerade uppgifter sköts av en erfaren truckförare sittandes i ett kontrollrum. Detta spar lönekostnader eftersom en truckförare kan sköta flertalet truckar samtidigt och har potential att minska risken för personskador eftersom färre personer behöver vistas i och kring truckarna, säger Erik Johansson. 

Forskningsprojektets uppgift blir att ytterligare besvara frågor rörande säkerhet, teknik och ekonomi. På sikt är målet att utveckla tekniken tillsammans med trucktillverkarna. 


 

Södras forskningsstiftelse har även beviljat medel till: 

Lokal fiberorientering i granvirke och dess betydelse för virkets egenskaper 

Projektet ska ge kunskap om lokal fiberorientering nära kvistar och hur det påverkar virkesegenskaper som styrka, styvhet och formstabilitet. Syftet är att bidra i utvecklingen av mer avancerade metoder för hållfasthetssortering och därmed öka förädlingsvärdet i produktionskedjan. 
Anders Olsson, Institutionen för Byggteknik, Linnéuniversitetet, Växjö.

Påverkar förädling rotens stödjande funktion hos gran? 
Projektet syftar till att undersöka förädlingens effekter på unga granars rötter med avseende på trädens mekaniska stabilitet. 
Karl-Anders Högberg, Skogforsk, Svalöv. 

Ökad genetisk vinst i klonskogsbruk 
Syftet är att beräkna vilka genetiska vinster man kan förvänta sig i ett klonskogsbruk. Detta ska analyseras genom att se på effekterna av ett tidigt urval i plantskola samt av effekter från fältförsök. 
Andreas Helmersson, Skogforsk, Svalöv.