Många spänner strejkmusklerna

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu

Räkna med en strejkfylld vår.

Byggsektorn utmanar industrins ledande löneroll, och Kommunal har andra problem efter vinterns skandal med medlemstapp.

-Kommunals ledning har inte råd att vara för vek, säger strejkforskaren Christer Thörnqvist.

Ännu ett förbund har lämnat över sina avtalskrav. Byggnads vill precis som andra fack i byggsvängen ha högre löneökningar än industrin - den fråga som på förhand har målats upp som den stora konflikthärden.

-Vi ser ett miljardregn över ägarna, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm, som vill se att hans medlemmar ska få del av de goda tiderna i byggbranschen.

Säker på varsel

Därmed tänker inte byggfacket, elektrikerfacket, Seko med flera att underordna sig industrifackens lägre lönekrav. Men på arbetsgivarsidan är det tvärnobben att ge en endaste krona över vad industrins parter kommer överens om, likt lönerörelserna de senaste tjugo åren.

"Att frångå märket som 6F önskar skulle riskera jobb och välstånd och hota att ytterligare förvärra bostadskrisen", skriver Sveriges Byggindustrier.

Flera av facken inom sammanslutningen 6F liksom Handels har därför redan flaggat för att det kommer strejkvarsel kring månadsskiftet mars, april när flera avtal löper ut.

-En hel del varsel är jag ganska säker på att det kommer att bli, säger Christer Thörnqvist som ser splittringen mellan industrin och den inhemska service- och tjänstesektorn, inklusive byggbranschen, öka.

-Den har nått ett slags bristningsgräns.

Svekdebatt

Facken inom service- och tjänstenäringarna tycker att staten via Medlingsinstitutet har agerat lönepolis och förhindrat lönejusteringar mellan sektorer.

"Om Medlingsinstitutet fortsätter på den inslagna vägen är risken att 2016-års avtalsrörelse kommer gå till historien som en av de mest konfliktfyllda", skrev förbunden inom 6F nyligen i en debattartikel.

Ovanpå det kommer Kommunals prekära läge, med besvikna och flyende medlemmar efter lägenhetsaffärer och alkohol- och sexshower på näthinnan. Kommunals ledning måste nog spänna musklerna i lönerörelsen för att inte åka på en svekdebatt till, anar Christer Thörnqvist.

-Ledningen känner nog att den inte kan sumpa en grej till.

(TT)