Härryda kommun satsar på IoT

Sensorer som kan mäta antalet besökare i ett naturområde hjälper kommunen att planera bland annat städning i området. Foto: Härryda kommun

Härryda kommun står i startgroparna för att testa trådlösa sensorer med IoT-teknik i samarbete med leverantören IP-Only. Sensorerna kan tala om hur vattenflödet ser ut i våra brunnar, när papperskorgar behöver tömmas eller hur många som besöker ett utflyktsmål en varm försommardag.

Härryda kommun genomför fem pilotprojekt med trådlösa sensorer: Avläsning av papperskorgar, avläsning av vägtemperaturer, övervakning av nätstationer och kabelskåp, nivåmätning av spill- och dagvatten samt mätning av flöden och antal besökare till Råda säteri och ett antal naturområden. Projekten ska pågå i två år och sedan utvärderas.

– Genom att samla in data kan vi få bättre underlag för att utveckla vår service. Med IoT gör vi det dessutom väldigt kostnadseffektivt, säger Alec Mägi Särnholm, digitaliseringsansvarig i Härryda kommun. Jag ser en jättepotential med trådlösa sensorer i kommunen.

Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande, är glad att projektet är igång:

– Det här går helt i linje med vår satsning på ”digitalt först” 2019-2021: När digitala lösningar kan hjälpa oss att bättre rikta våra resurser dit där de verkligen behövs – då ska vi satsa på det. Helt enkelt för att framtidens välfärd ska gå ihop.

De fem pilotprojekten är bara en början. Tillgången till det trådlösa nätet skapar möjligheter för fler kommunala verksamheter att utvärdera tekniken, men också för företag i kommunen, som ser vinster med IoT-tekniken.

– När vi har tekniken på plats vill vi självklart göra det möjligt för företagen att ansluta sig, säger Per Vorberg. Det smarta samhället agerar över gränser.