Nytt satellitnät ska förse jorden med bredband från rymden

Foto: Ruag

Halva jordens befolkning saknar fortfarande tillgång till Internet. Genom att placera drygt 600 satelliter i ett nät runt hela jordklotet på 1 200 kilometer höjd över jordens yta siktar OneWeb på att skapa ett världsomspännande bredband som också når den halva av världen som står utanför befintliga nät, inte minst i många utvecklingsländer. OneWeb är därför lika mycket ett demokratiprojekt som ett avancerat rymdprojekt.

I rymdbranschen innebär OneWeb något av ett paradigmskifte. Den stora volymen av satelliter, teknologival, tillverkningsmetoder och tidplan för projektet förutsätter helt andra angreppssätt än de som traditionellt används i sådana här sammanhang. RUAG Space fick tidigt en nyckelroll i projektet och tog steget in i det som går under benämningen New Space.

Den globala rymdsektorn förändras i snabb takt och kommersialiseringen av rymden innebär att allt fler privata aktörer utmanar traditionella strukturer. Detta är en stor och spännande möjlighet för RUAG Space och företaget har fortsatt att profilera sig inom New Space parallellt med samarbete med organisationer som NASA och Europeiska rymdorganisationen ESA.

Satelliterna utvecklas och tillverkas av ett joint venture mellan OneWeb och Airbus Defence and Space. Bland investerarna finns en rad stora internationella företag, bland andra Virgin och Qualcomm.

RUAG Space del i OneWeb består av att leverera fastsättningsanordningen till samtliga 600 satelliter. Förutom den första uppskjutningens tio satelliter, så ska 21 Soyuz-raketer skjuta upp 32 satelliter vardera med ett separationssystem.

Varje dispenser är fem meter hög och nästan två meter i diameter. I vanliga fall är raketer byggda för att separera ett fåtal satelliter - här måste dispensersystemet innehålla teknologi som gör det möjligt att separera hela 32 satelliter i en bestämd ordning för att undvika kollision, både i samband med själva separationen och efter de första banvarven runt jorden. Det har varit en stor, och väldigt spännande, teknisk utmaning för RUAG Space.