Många tillstånd för drönarfoto utfärdade

Fredrik Sandberg/TT: 13 tillstånd för drönarfoto har blivit beviljade. Arkivbild.

Vi har på senare tid fått väldigt mycket frågor kring detta, om vad som krävs och hur lång tid det kan ta, säger Henrik Kvennberg, handläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Det är sedan en ny dom kom i oktober i fjol som företag måste söka tillstånd för drönarfotografering, eftersom drönaren kan ses som en övervakningskamera. De som fått tillstånd är från olika branscher, bland annat bostadsföreningar och polis. Det som avgjort om de fått tillstånd eller inte är om de kunnat visa på att det så kallade integritetsintresset är "försumbart". I praktiken innebär det antingen att de inte fotar några människor, eller så redigeras personer bort så de inte kan identifieras.

PUL i stället för kameraövervakningslag

Gustav Gerdes, utbildningsansvarig på UAS Sweden, en branschorganisation för företag som jobbar med obemannade luftfarkoster, ser positivt på de beviljade ansökningarna.

Det är jättebra att företag får möjlighet att bedriva sin verksamhet, säger han.

Men snart kanske tillstånd inte längre behövs. Enligt ett lagförslag ska drönare som används av andra än myndigheter inte omfattas av kameraövervakningslagen, utan av personuppgiftslagen (PUL). Går det igenom väntas det gälla från den första augusti i år till maj 2018, då en ny EU-lagstiftning kommer.

Prövning i efterhand

Lagförslaget skulle innebära att foto och film tagna av drönare prövas först i efterhand, och inte som nu på förhand. De företag som använder drönare skulle endast prövas om övervakning kom till Datainspektionens kännedom.

Det skulle kunna handla om att drönaren fotar en person som man kan identifiera, eller exempelvis ett reg-nummer. Det skulle då kunna knytas till en enskild och då gå emot PUL om övervakningen är kränkande, säger Malin Ricknäs, jurist på Datainspektionen.

Datainspektionen är emot lagförslaget. Myndigheten skulle få uppdraget att kontrollera företagen och utföra tillsyn, något de inte föreslås få några extra resurser till.

Det och drönarnas mobila användningsområde omöjliggör enligt vår mening en effektiv tillsyn, säger Malin Ricknäs.