“Club Med”-ländernas revansch

Arkivbild.

Länderna i södra Europa, främst Portugal, Spanien och Grekland som slängigt kan kallas Club Med-länderna, driver nu tillväxten inom EU medan exempelvis Tysklands ekonomi haltar betänkligt. För 10-15 var förhållandet det omvända.

Grekland och Portugal drabbades då mycket hårt av den så kallade statsskuldskrisen. Men år 2023 översteg tillväxten i Spanien, Portugal och Grekland den för länderna i norra Europa. Spaniens BNP växte till exempel med 2,5 procent förra året. Portugals ökade med 2,3 procent och Greklands tillväxt landade på 2,2 procent. Däremot såg Tyskland sin BNP minska med 0,3 procent och i hela EU stagnerade tillväxten nästan på 0,5 procent

Enligt sajten Les Echos finns förklaringar bakom denna förändring. För det första är dessa länders ekonomiska modell, som är mer baserad på tjänster, mer motståndskraftig mot ekonomiska chocker. Dessutom är länderna i Sydeuropa de främsta mottagarna av den europeiska återhämtningsplanen, "NextGenerationEU".

Slutligen är länderna i söder, som drabbades hårdare av statsskuldskrisen, mitt uppe i en period av ekonomisk återhämtning. Det går hand i hand med en konsolidering av deras offentliga finanser, särskilt i Portugal, som noterade ett budgetöverskott på 1,2 procent av BNP 2023.

– Idag har dessa ekonomier ett bättre budgetläge än Frankrike och andra länder i norra Europa, säger Guillaume Derrien, ekonom på BNP Paribas.