Stockholmsbörsen vänder upp

Pi Frisk/SvD/TT: Boliden tar täten på Stockholmsbörsen . Arkivbild.

Efter förra veckans starka avslutning så fortsätter Stockholmsbörsen upp efter avvaktande handel i inledningen. Vid 11-tiden är OMXS-index upp 0,7 procent där gruvjätten Boliden tar täten med en uppgång på 3,0 procent.

Bland annat kopparpriset stiger markant under morgonen efter besked från kinesiskt håll att covidrestriktionerna i Shanghai nu lättas ytterligare och myndigheter bedömer att man ska kunna gå tillbaka till ett normalläge från och med 1 juni. Den kinesiska industrin har påverkats negativt av landets nedstängningar på grund av pandemin.

Bland övriga vinnare märks telekombolaget Ericsson som lyfter 1,4 procent efter köprekommendation i tidningen Dagens industri som ser en kurspotential i aktien som pressats den senaste tiden i samband med misstänkta mutbrott i Irak.

I motsatt riktning går framförallt Atlas Copco, minus 2,1 procent och medicinteknikbolaget Getinge, minus 1,3 procent.

Försvarskoncernen Saab som utvecklats mycket starkt under året steg inledningsvis efter helgens Natobesked men har under förmiddagen tappat fart och är ned 0,2 procent. Spelbolaget Kindred backar 1,9 procent men detta kopplat till att aktien i dag handlas utan rätt till aktieutdelning.