Ryska kärnkraftsbolaget Rosatom breddar verksamheten

Rosatoms huvudkontor i Moskva. Foto: Wikimedia Commons

Ett dotterbolag till det ryska statliga kärnkraftsbolaget Rosatom har förvärvat 49 procent av ett sydkoreanskt energibolag, specialiserat på tillverkning av elektroder, litiumjonbatterier och energilagringssystem. Bolagen har också slutit avtal om att tillsammans etablera en fabrik för tillverkning av litiumjonceller och energilagringssystem i Ryssland, med minst 2 GWh produktionskapacitet till 2030.

En första etapp av anläggningen ska stå färdig 2025 enligt tidplanen. Litiumjonbatterierna ska enligt Rosatom användas i elfordon (bussar och bilar), specialutrustning och i kraftnät.

Alliansen med den koreanska partnern ser Rosatom som en del av sin strategiska utveckling av icke-nukleär verksamhet.

– Alliansen med den tekniska partnern är en strategiskt viktig milstolpe för utvecklingen av Rosatoms energilagringsverksamhet. Detta kommer att öka produktionskapaciteten, avsevärt förbättra vår expertis och applikationer baserade på litiumjonbatterier och också underlätta tillgången till utländska marknader. Dessutom betyder lokalt tillverkning i Ryssland inte bara ny teknik och nya produkter, utan också nya jobb, säger Natalia Nikipelova, vd för Tvel, Rosatoms kärnbränsledivision, i ett pressmeddelande.