Byte på vd-stolen i EuroMaint

Euromaint ökar takten i Integrationsarbetet med CAF Rail Services. Foto: CAF

Gorka Tamayo utses till ny vd på EuroMaint, då nuvarande vd David Schelin valt att övergå till styrelseledamot tillsammans med nya utmaningar. Kristian Viberg lämnar samtidigt sin roll som Chef för Komponenter och Material för andra möjligheter utanför Euromaint. Förändringen sker i september.

Euromaint går in i en ny fas med högre takt i Integrations- och transformationsarbetet för att bli ett med ägarna CAF Rail Services i alla aspekter. För att möjliggöra detta behövs djup kunskap om hur CAF fungerar, hur CAFs globala framgångsrecept kan göra mest nytta i Euromaint och skapa förutsättningar för stark resultatutveckling i Norden.

David Schelin har efter fyra år valt lämna sin operativa roll som vd på Euromaint men kommer att vara kvar i styrelsen på Euromaint.

– Jag känner en stor tacksamhet över förtroendet att leda Euromaint genom en fyraårsperiod med många stora förändringar som jag är säker på kommer att göra Euromaint till ett framtidsorienterat och högst konkurrenskraftigt företag, säger David Schelin.

David Schelin har varit vd för Euromaint sedan 2017. Under hans ledning har Euromaint både vunnit en plats på den norska marknaden och vunnit affärer både i Finland och Danmark. Flera större omorganisationer har genomförts med fokuset på att leverera stabil lönsam tillväxt.

Nyligen har han även med säkra händer lett företaget genom en tuff kris, pandemin. Euromaint har under denna period även fått en global och stark aktör som ny ägare. Den spanska tågtillverkaren CAF, en industriell ägare med djup förankring i tågindustrin, förvärvade bolaget 2019. Bolaget har utvecklats och det finns en bra plattform för vidare utveckling.

Nu lämnar Schelin över stafettpinnen till Gorka Tamayo som blir ny vd för Euromaint. Tamayo har lång erfarenhet från seniora ledarbefattningar inom CAF globalt. Närmast kommer han från rollen som globalt ansvarig för Komponentunderhåll inom CAF Rail Services. Överlämningen av vd-uppgifterna sker den 1 september 2021.

– Jag vill passa på att gratulera Euromaint till att vara ett viktigt satsningsområde i CAFs globala utveckling och till att få synnerligen starka tillskott av kunskap och erfarenhet från vårt moderbolag CAF. Och samtidigt passa på att önska lycka till, till dem som nu tar nya befattningar på bolaget, säger David Schelin.

Kristian Viberg som idag ingår i bolagsledningen har efter tre år och olika befattningar på Euromaint beslutat att lämna sin roll som Chef för Komponenter och Material för att söka nya utmaningar utanför Euromaint. I samband med detta delas Komponent- och materialförsörjning på Euromaint upp i två olika organisationer.

Två resurser från CAFs organisation kommer att täcka dessa positioner. Javier Revuelta kommer att tillträda som chef för komponentverksamheten på Euromaint och Mikel Vidaurreta för inköp och logistik. Båda kommer också att flytta till Sverige för att täcka dessa positioner direkt härifrån. 

Euromaints nära 1 000 anställda i Sverige och Norge är informerade om förändringen.