Hewlett Packard bygger superdator åt KTH  

Bild: HP

Kungliga Tekniska Högskolan har valt Hewlett Packard för att bygga superdator för avancerad forskning inom industriell innovation.

Den nya superdatorn ”Dardel”, som finansieras av Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC), kommer möjliggöra omfattande beräkningsprestanda, enligt HP.

Namnet på superdatorn har valts för att hedra den svenska den svenska författarinnan Thora Dardel, och hennes första man, konstnären Nils Dardel. Dardel kommer att ersätta KTH:s befintliga flaggskeppssystem, Beskow, och kommer att husera i KTH:s PDC Parallelldatorcentrum.

Förhoppningen är att Dardel ska möjliggöra modellering och simulering från komplexa data som kommer leda till genombrott för en rad industrier, som läkemedel, förnybar energi och avancerade fordon.

Dardel kommer vara betydligt snabbare än KTH:s befintliga system, med en teoretisk topprestanda på 13,5 petaflops. HPE:s avancerade funktioner kommer till pass inom utmanande forskningsområden som beräkningsvätskedynamik, biofysik och kvantkemi.

– Högpresterande datorteknik (HPC) används i stor utsträckning inom FoU för att främja tekniken som finns i de produkter och tjänster vi använder dagligen. Under årtionden har KTH:s PDC Parallelldatorcentrum hjälpt olika forskargrupper att göra genombrott inom en rad branscher som använder HPC, säger Peter Ungaro, senior vice president och general manager, HPC och Mission Critical Solutions på HPE.

HPE kommer att installera den första fasen av superdatorn, som innehåller 65 000 processorkärnor, till sommaren och superdatorn kommer att vara redo för användning i juli 2021. Den andra fasen av installationen, som kommer bestå av GPU:er, installeras senare i år och kommer vara redo att användas i januari 2022.