Nya robotar från ABB i ICA:s helautomatiserade lager

Foto: Bo Lundvang

På ICA:s centrallager i Västerås säkrar ett smidigt robotbyte problemfri produktion. Här har gamla robotar ersatts med den senaste tekniken från ABB.

Inne på ICA:s kyllager i Västerås arbetar åtta robotar taktfast. Låda efter låda med köttfärs lyfts från transportbandet för att sorteras butiksvis.  

För två år sedan beslutade ICA att investera i en helt ny robotpark, då styrsystemet och mekaniken i de äldre robotarna började närma sig slutet av sin livslängd.

– De äldre robotarna har haft en bekymmersfri drift. Vi har haft ett servicetillfälle per år och det har räckt alldeles utmärkt. Men produkter går ur tiden vare sig man vill eller inte, och vi byter robotarna för att bibehålla hög tillgänglighet på anläggningen. Att vi samtidigt får in den senaste ’top notch’ ABB-produkten känns bra, säger Mika Lilleberg, teknisk chef på ICA Sverige AB.

Robotbytet har i huvudsak skett under 2020. Efter att den första roboten provgått utan problem i ett halvår, installerades övriga robotar två i taget med en veckas mellanrum. Bytet planerades så att det kunde genomföras under pågående produktion.