Rekordkvartal för Swedish Match

Janerik Henriksson/TT: Swedish Match presenterar delårssiffror. Arkivbild.

Cigarrer och det tobaksfria snuset Zyn bidrar till att tobaksbolaget Swedish Match kan redovisa rekordsiffror under tredje kvartalet. Vinsten före skatt landade på 1 914 miljoner kronor vilket kan jämföras med 1 526 miljoner kronor motsvarande period 2019.

"Under kvartalet passerades en rad milstolpar inkluderat rekordresultat för våra produktsegment, ett nytt ”all time-high” för leveranser av vår nikotinportionsprodukt Zyn och de högsta leveransvolymerna av cigarrer någonsin under ett och samma kvartal", skriver vd:n Lars Dahlgren i en kommentar.

Resultatet slog därmed analytikernas förväntningar med råge. När det gäller rörelseresultatet som landade på drygt två miljarder kronor hade analytiker i snitt förutspått en vinst på 1,73 miljarder kronor.

"Det är svårt att identifiera och separera den påverkan som covid-19-relaterade effekter har på resultatet. Summerar vi utvecklingen för de första nio månaderna står det dock klart att nettoeffekten förefaller ha varit positiv i betydande utsträckning och att en stor del av den resultatpåverkande effekten inföll i det tredje kvartalet", skriver vd:n i rapporten.

Omsättningen uppgick till 4 400 miljoner kronor, jämfört med 3 829 miljoner kronor ett år tidigare.