Weland växer i Småland

Weland blir majoritetsägare i Andon Robotics och Svets & Robotteknik. Foto: Weland

Weland har tecknat avtal om att förvärva 91 procent av Andon Robotics och Svets & Robotteknik i Småland.

– Vi är glada och stolta över att kunna välkomna två nya bolag in i Welandkoncernen, säger Björn Henriksson som är vice vd på Weland.

– Jag har haft ett mycket bra samarbete med Weland tidigare och känner nu en stor glädje av att få möjlighet att ta ytterligare ett steg och komma in i Weland-gruppen. Jag är övertygad om att båda bolagen kommer att utvecklas fantastiskt bra i den här nya miljön, säger Niclas Ilestedt, grundare av Svets & Robotteknik och ägare till Andon.

Andon kommer ursprungligen från ABB och har mer än 30 års erfarenhet av att utveckla och bygga externa axlar i robotsystem. Det innebär att lägesställare och robotbärare kan anpassas för alla typer av arbetsobjekt. Automation av blandade lågserier är ytterligare ett område där Andon har levererat många lösningar.

Svets & Robotteknik erbjuder med sina svetsingenjörer enastående kompetens kring svetsning och svetsutrustning. Förutom att erbjuda ett stort kunnande så säljer man också svetsutrustning från marknadens ledande leverantörer.

– Weland kommer att arbeta nära både Andon och Svets & Robotteknik, för att befästa, och ytterligare förstärka positionerna som två av de ledande leverantörerna i sin respektive bransch. Vi tillför ett stabilt och långsiktigt ägande och ett stort kunnande om produktion. Vi ser fram emot att också kunna utveckla våra produktionsapparater i koncernen med hjälp av det som Andon och Svets & Robotteknik tillför, säger Björn Henriksson.

Niclas Ilestedt kommer fortsätta att arbeta med både Andon och Svets & Robotteknik tillsammans med Weland.