Sandvik säljer av i Sandvik Drilling and Completions

Sandvik avyttrar majoriteten av Drilling and Completions. Foto: Sandvik

Sandvik har tecknat avtal om att avyttra majoriteten av Drilling and Completions, Varel, det vill säga den del av verksamheten som är relaterad till olje- och gasindustrin, till riskkapitalbolaget Blue Water Energy och dess medinvesterare privatägda Nixon Energy Investments. Sandvik kommer att kvarstå som minoritetsägare med 30 procent av bolaget och ha en plats i styrelsen.

I linje med vår strategi fortsätter vi att fokusera Sandviks affärsportfölj till våra kärnområden. Medan Sandvik behåller den gruvrelaterade delen av Drilling and Completions, får den olje- och gasrelaterade verksamheten full uppmärksamhet från sin nya ägare för att understödja lönsam tillväxt, säger Sandviks vd och koncernchef Björn Rosengren. Inom olje- och gasindustrin är Sandvik Drilling and Completions en global leverantör av lösningar för prospektering och utbyggnad av olje- och gasfyndigheter, med fokus på borrkronor och så kallade downhole-produkter.

Bidraget till Sandviks vinst per aktie från det planerade minoritetsägarskapet, redovisat som intressebolag, hade varit begränsat baserat på den senaste 12-månadersperioden som slutade i september 2019.