Siasun väljer Cenit för att utveckla programvara för sin nya 3D-lasermaskin

Illustration av Siasuns helt ny 3D-lasermaskin som introduceras 2020. Bild: Siasun

Siasun, Kinas ledande tillverkare av robot- och automatiseringsutrustning, har beslutat att samarbeta uteslutande med tyska Cenit AG för att skapa en avancerad programvara för sin nya 3D-lasermaskin.

Utvecklingen är baserad på Cenits programvara Fastsuite Edition 2, som kommer att anpassas så att den fungerar i perfekt synkronisering med den nybyggda maskinen.

Siasun Robot and Automation Co. Ltd., ett Shenyang-baserat företag, öppnade nyligen ett nytt dotterbolag i Wuxi, cirka 130 km väster om Shanghai. Ett av de första projekten handlar om utveckling av en helt ny 3D-lasermaskin som introduceras 2020.

För att kunna vara mycket konkurrenskraftig på dagens marknad behöver även de mest kapabla maskinerna programmeras med en professionell mjukvara för att kunna dra full nytta av alla tillgängliga funktioner.

Därför samarbetar Siasun med Cenit, som har sitt säte i tyska Stuttgart. Cenit är ett företag med mer än 30 års erfarenhet om laserteknik. Cenit kommer att skapa en Siasun-märkt off-line programmeringsprogramvara som passar exakt till maskinen och gör att Siasun kan erbjuda sina kunder en nyckellösning.

Rongbo Fan, teknisk chef för affärsgruppen ”Intelligent utrustning” i Siasun, betecknar Cenits Fastsuite som den perfekta kärnan för ett sådant utvecklingsprojekt:

Med Fastsuite Edition 2 har Cenit skapat en imponerande, industriledande programvara för simulering och programmering av robotar och maskiner. Tack vare deras modulära design och öppenhet svarar programvaran på Siasuns krav. Kunderna får en skräddarsydd användarupplevelse och mjukvaran är perfekt anpassad till laserskärningsprocesserna hos Siasun-maskinen.

Tobias Off, Cenits chef för affärsutveckling Asien, ser den stora potentialen i detta samarbete:

- Kina har varit världens största industrirobotmarknad i flera år nu och är därför av yttersta vikt för Cenit och Fastsuite utgåva 2. Att ha rätt strategiska partners när det gäller att komma in på marknaden och erbjuda bästa möjliga support för våra kunder i Kina är viktigt. Siasun fungerar som ett kraftverk för Kinas industriella automationsindustri med mycket potential, säger Tobias Off.

Cenit och Siasun planerar redan nästa steg och avser därför att utöka sitt samarbete utöver lasermaskiner till utveckling av innovativa robotapplikationer.