Startar distansutbildningar i robotik och automation

Högskolan Väst startar distansutbildningar i robotik. Foto: Högskolan Väst

Högskolan Västs unika magister- och masterutbildningar i robotik och automation blir nu tillgängliga för många fler.

– Från och med i höst kan båda två läsas på distans. Det skapar helt nya möjligheter för svenska och internationella studenter att fördjupa sina kunskaper inom det här området, säger Anders Appelgren på Högskolan Väst.

Ingenjörer som väljer att bygga på med kunskaper inom robotik och automation kan räkna med att bli hett eftertraktade på arbetsmarknaden. Industrins omställning till att använda robotar och automationslösningar i produktionen kräver helt ny kompetens. Högskolan Väst har därför utvecklat två avancerade utbildningar i nära samarbete med industrin och högskolans forskare inom området.

– Vi är det enda lärosätet i Sverige som erbjuder ettårigt magisterprogram och tvåårigt masterprogram inom robotik och automation. Programmen är populära, framförallt lockar den tvååriga masterutbildningen många utländska studenter, säger Anders Appelgren som är programansvarig.

Sedan några år tillbaka hålls båda programmen på campus i Trollhättan, och den valmöjligheten kommer att finnas kvar. Att Högskolan Väst nu satsar på att ge utbildningarna på distans har flera anledningar enligt Anders.

– Distansutbildningarna kan vara en smidig lösning för ingenjörer som jobbat ett tag inom industrin och vill fördjupa sina kunskaper, men som kanske bor med familj en bit från Trollhättan. Distansstudier kan också underlätta för många internationella studenter som tycker det är dyrt att leva i Sverige.

– Dessutom ligger detta helt i linje med Högskolan Västs satsning på att digitalisera utbildningarna i större utsträckning.

Även om programmen är nätbaserade måste studenterna komma till Högskolan Väst två gånger under utbildningen. Då genomförs laborationer och examinationer i den avancerade maskinparken som finns på Produktionstekniskt centrum.

– Studenterna kommer också att göra vissa labbövningar på egen hand med hjälp av en dator. Tanken är de ska söka upp ett industriföretag som de kan samarbeta med i vissa uppgifter. Att möta arbetslivet under studierna är en del av Högskolan Västs AIL-profil (Arbetsintegrerat lärande).

Flera industriföretag är knutna till högskolans forskningsmiljö Produktionsteknik Väst.

– Forskarna arbetar i nära samarbete med industrin så studenterna får ta del av den absolut senaste forskningen inom robotik och automation. Det bidrar till att våra utbildningar kan vara extra intressanta för många.