Livsmedelsproducenternas snabbast ökande kostnadspost är förpackningsavgifter, och 80 procent av företagen oroar sig för ökade råvarukostnader de kommande två åren. Det kan man läsa i Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för första kvartalet 2025.
– De kraftigt ökade förpackningsavgifterna har utan tvekan bidragit till de senaste årens svenska livsmedelsinflation. I takt med att allt fler kommuner börjar rulla ut den hushållsnära insamlingen och skickar fakturan till landets livsmedelsproducenter kommer också kostnaderna fortsätta öka. De ökade avgifterna, som ju i grunden är ett politiskt beslut, kommer med stor sannolikhet leda till högre matpriser de kommande åren, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, som är en bransch- och arbetsgivareorganisation.
Jämfört med första kvartalet 2024 minskade företagens försäljning under första kvartalet 2025. För 34 procent av livsmedelsproducenterna slutade kvartalet sämre än de egna prognoserna från fjärde kvartalet 2024. Företagens prognos för årets andra kvartal är ”modesta” med ett indexvärde om 52.
– Livsmedelsproducenterna är pessimistiska om framtiden och det är de inte ensamma om. SEB bedömer att den privata svenska konsumtionen endast kommer växa med 1,6 procent i år. Givet att vi kommer från tre år av konsumtionsstiltje är det en väldigt låg siffra. Ifall det var någon som tvekade så kan vi en gång för alla slå fast att hot om handelskrig och höjda tullar är dåliga. Frågan nu är om politikerna i Sverige och EU kan motverka konsekvenserna av Trumps katastrofala ekonomiska politik, säger Carl Eckerdal.
För den som fortfarande hoppas på billigare matpriser bjuder Livsmedelsföretagens konjunkturbrev på dyster läsning. Producenternas kostnader fortsatte öka i bred skala under första kvartalet 2025. Jämfört med Q1 2024 ökade kostnaderna för inköp av råvara/insatsvara relativt mycket (index 73).
Men de snabbaste kostnadsökningarna under första kvartalet 2025 var företagens förpackningsavgifter, ”en kostnadspost som har ökat explosionsartat de senaste två åren”.
De enligt Livsmedelsföretagen ”politiskt beslutade förpackningsavgifterna” utgör numera en betydande del av produktionskostnaderna, i genomsnitt tre procent vid årets början.