Nvidias resultat ökade sjufaldigt tack vare AI-boom

Nvidias innovationer sträcker sig bortom hårdvara. De har också utvecklat omfattande mjukvarubibliotek och plattformar som CUDA för parallellberäkning och AI-ramverket TensorRT. Dessa teknologier hjälper utvecklare att effektivt skapa och implementera AI-modeller i en rad olika applikationer, från självkörande bilar till medicinsk diagnostik. Foto: Creative Commons Lic, Kredit: tungnguyen0905

Nvidias driftresultat för det senaste kvartalet slutade betydligt högre än föregående år, vilket tydligt visar på den ökande efterfrågan på företagets grafikprocessorer, som används i datacenter för att driva artificiell intelligens.

Den amerikanska teknikjätten Nvidia rapporterade ett driftresultat på cirka 14,9 miljarder dollar för kvartalet som avslutades i april, vilket är en ökning från två miljarder dollar samma period förra året. Företagets omsättning steg även den till nya höjder, med totalt 26 miljarder dollar jämfört med 7,2 miljarder dollar under motsvarande period föregående år.

Om Nvidia

Nvidia är ett teknikföretag grundat 1993 och baserat i Santa Clara, Kalifornien. Företaget är världsledande inom design och produktion av grafikprocessorer (GPU) och system på chip (SoC) enheter för marknader som spel, professionell visualisering, och datacenter. Dessa komponenter är centrala i system som driver videospel, grafisk design och avancerade beräkningslösningar för artificiell intelligens och djupinlärning.

Nya områden

På senare år har Nvidia också fokuserat på att utöka sin verksamhet till nya områden såsom självkörande bilar, där de utvecklar system som kombinerar AI och visualisering för att skapa säkrare och mer effektiva transportlösningar. Med en marknadsledande ställning i grafikprocessortekniken och ett starkt engagemang för forskning och utveckling, är Nvidia en viktig aktör i den globala teknikindustrin och i utvecklingen av nästa generations AI och datorgrafik.

Källa: Yle Uutiset