Ekonom: Rysslands ekonomiska dilemma: Kan inte vinna eller förlora kriget utan att kollapsa

Hundra rubel sedel. Bild: Wikipedia Common. Kredit:ЦБ РФ

Renaud Foucart, senior föreläsare i ekonomi vid Lancaster University, belyser den prekära ekonomiska situationen som Ryssland står inför när kriget i Ukraina närmar sig sitt andra år.

Enligt ryska regeringens data ökade Rysslands BNP med 5,5n procent år-över-år under tredje kvartalet 2023. Men en stor del av denna tillväxt drivs av landets enorma militärutgifter, enligt Foucart, med planer från Kreml att spendera ett rekord på 36,6 biljoner rubel, motsvarande 386 miljarder dollar, på försvar i år.

- Militära löner, ammunition, stridsvagnar, flygplan och kompensation till döda och sårade soldater, allt bidrar till BNP-siffrorna. Kort sagt är kriget mot Ukraina nu den främsta drivkraften för Rysslands ekonomiska tillväxt, säger Foucart i en färsk debattartikel för The Conversation.

Flyr landet

Andra områden i Rysslands ekonomi lider under krigets fortsatta dragkamp. Moskva drabbas av en allvarlig brist på arbetskraft då unga yrkesverksamma flyr landet eller dras in i konflikten. Landet saknar nu cirka 5 miljoner arbetare enligt en uppskattning, vilket får löner att skjuta i höjden.

Inflationen är hög på 7,4 procent — nästan dubbla målet på 4 procent från centralbanken. Samtidigt har direkta investeringar i landet kollapsat, med ett fall på cirka 8,7 miljarder dollar under de första tre kvartalen av 2023, enligt uppgifter från Rysslands centralbank.

Begränsar tillväxten 

Detta ställer Kreml i en svår position, oavsett krigets utgång i Ukraina, enligt Foucart. Även om Ryssland vinner kan landet inte ha råd att återuppbygga och säkra Ukraina på grund av de finansiella kostnaderna samt effekten av att förbli isolerad från resten av den globala marknaden.

Västerländska nationer har undvikit handel med Ryssland sedan invasionen av Ukraina 2022, vilket enligt ekonomer kan kraftigt begränsa Rysslands långsiktiga ekonomiska tillväxt.

- Så länge det förblir isolerat är Rysslands "bästa hopp" att bli "helt beroende" av Kina, en av dess få återstående strategiska allierade, säger Foucart.

Massiva kostnader

Samtidigt är kostnaderna för att återuppbygga sitt eget land redan "massiva", tillägger han och pekar på problem som trasig infrastruktur och social oro i Ryssland.

- Ett utdraget dödläge kan vara den enda lösningen för Ryssland att undvika total ekonomisk kollaps, skrev Foucart. - Det ryska regimen har inget incitament att avsluta kriget och hantera den sortens ekonomiska verklighet. Så det har inte råd att vinna kriget, men inte heller att förlora det. Dess ekonomi är nu helt inriktad på att fortsätta en lång och allt dödligare konflikt.

Andra ekonomer har varnat för problem för Ryssland till följd av krigets kostnader i Ukraina. Rysslands ekonomi kommer att se betydligt mer nedbrytning framöver, varnade nyligen en tankesmedja baserad i London, trots prat om Rysslands motståndskraft mot västerländska sanktioner.

Källa: The Conversation/ Lancaster University